Автомобил от 1931 г. е най-старият модел, който посетителите на

...
Автомобил от 1931 г. е най-старият модел, който посетителите на
Коментари Харесай

Уникални ретро автомобили на парада в София

Автомобил от 1931 година е най-старият модел, който посетителите на ретро парада в София можеха да видят. Той дружно с още над 200 коли и мотоциклети се подредиха пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “ и съумяха да привлекат вниманието на доста хора.

ВИЖТЕ СНИМКИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

„ По традиция към този момент за 29-и път честваме Деня на водача. Той е разгласен предишния век. Спасовден е встъпление Господне и се счита, че шоферлъкът е тежка задача и по тази причина бог би трябвало да пази водачите “, описа ръководителят на Българския авто клуб „ Ретро “ Ваня Гюдерова.

Тя изясни, че за ретро автомобил се смята возило, което не се използва всеки ден, да е механически изправно, което е възобновено оптимално автентично, съставлява културна и техническа полезност и е на най-малко 30 години, т.е. най-младата кола е от 1988 година Тя добави още, че в края на парада петчленно жури ще отличи най-елегантния автомобил по разпоредбите на Международната федерация на историческите транспортни средства, а всички останали участници получиха грамота за присъединяване си.

Сред участниците е 81-годишният механик Христофор Гайдаров, който е и най-възрастният участник в парада. Той е притежател на два ретро автомобила, като в самодейността взе участие с модел на „ Ситроен “, който се създава в годините от 1934 година до 1955 година Гайдаров споделя, че е получил този автомобил от татко си през 1964 година и до през днешния ден го поддържа и той е в придвижване.

„ Всичко е на торсионно окачване и по тази причина и до през днешния ден тя вози доста меко. Няма ресори, няма пружини. Моторът е съвършен, с висящи клапани, верига на него. По-хубаво е от „ Мерцедесите “ преди време, които са правени преди време „ Фа 180 “. Купето е стоманено, до момента в който на другите каросерии през това време се правеше дървена каросерия облечена с ламарина, тъй че купето е съвършено. Досега няма нищо изгнило по него “, сподели ценителят.

Той отбелязва, че тогавашните коли са били здрави и добре направени, само че в случай че през днешния ден би трябвало да се създават ще излизат скъпо на производителите, по тази причина сегашните се вършат с евтини елементи и с концепцията да устоят няколко години.

Емил Градинаров също е на парада. Той е с петте си автомобила, който дружно с сътрудници реставрира като занимание, защото по специалност се занимава с медицински произведения. Градинаров споделя, че последният му е „ Кленет “,който е един от общо 250-те създадени в света и прибавя, че му се е наложило да го чака три години до момента в който го получи от Холандия.

„ Това е най-скъпо продаваният автомобил на второстепенен пазар в историята на Щатите досега. 1977 година цената като нов е била към 30 000 $, само че заради огромния интерес, хора, които към този момент са си поръчали такива коли да се вършат са почнали да ги продават като цената стига до 100 000 $. Това е било едвам си купиш една първокласна къща преди време. Толкова доста са ги харесвали преди 40 години “, описа Градинаров.

Той разясни, че една година му е лишило да го реставрира с негови сътрудници. А всичко почнало от ремонтирането на „ Застава “, по-късно се появили „ Ягуар “, “Мерцедес “ и MG-та, добави, още той.

Парадът в София се организира под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, а от Българския авто клуб „ Ретро “ приканват всички водачи да бъдат толерантни на пътя, да бъдат по-добри един към различен и да спомагат за прекъсването на войната по пътищата.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР