Автомагистрала Хемус“ е заложник на порочни възлагания, извършени през 2018

...
Автомагистрала Хемус“ е заложник на порочни възлагания, извършени през 2018
Коментари Харесай

Министър Цеков: АМ „Хемус“ е заложник на порочни възлагания

Автомагистрала „ Хемус “ е пленник на порочни възлагания, осъществени през 2018 и 2019 година, в безусловно нарушаване на закона, както и на бездействията на няколко следващи държавни управления, които не са прекратили тези практики и не са потърсили решения.

Това съобщи пред журналисти  министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, който участва на първата ревизия на Автомагистрала „ Хемус “ на сектор в гаранционен период край Ябланица.

Институтът по пътища и мостове започна  инспекции на републикански пътища и автомагистрали,  които са влезнали в употреба и към момента не е изминал гаранционният интервал.

По думите на министър Цеков към сегашния миг се работи с незадоволителни темпове заради искания от страна на действителните реализатори за непълнота на средствата т. е. за индексации.

" Към момента работна група прави юридически разбор на всички тези контракти. Назначена е и държавна финансова ревизия. През септември ще имаме мнение и решение за това по какъв начин ще се действа ", сподели още Цеков.

Според него оптималната индексация на средствата за строителството на секторите от автомагистралата може да бъде до 30%.

" Когато нещо е заченато с грях, може да породи единствено проблеми. Проблемът с автомагистрала „ Хемус “ е в това, че са нарушени най-малко три закона при възлагането и осъществяването. За да се възвърне това строителство, би трябвало да бъдат отстранени тези законови нарушавания ", уточни министър Андрей Цеков.

" По график през септември се планува премерване на повърхностна равност на 13 пътни сектора. Водещото при сформиране на графика е да бъдат измерени пътища, на които скоро ще изтекат гаранционните периоди ", разяснява още министърът.

По думите му предстоят спомагателни инспекции на пет мостови уреди, за които също изтичат гаранционните периоди, също и 10 пътни сектора, за които ще бъдат взети сондажни ядки, с цел да се откри има ли проблеми в качеството на тези обекти. Ако се окаже, че има такива, страната да може да предяви правата си по отношение на изпълнителите.

„ Това е първият тест, който е някакъв вид образна диагностика или знак за това дали има по-сериозни деформации и проблеми с качеството на инвестиции материал, за което се вършат напълно разнообразни тествания дали има проблеми с носимоспособност, дебелина на пътната структура “, уточни Цеков.

Той добави, че при открити нарушавания, ще се следват наредбите на закона. Гаранционният период за автомагистрали е седем години, за първокласни пътища – пет години, за третокласни – три. В рамките на този период, в случай че се открият дефекти, изпълнителят ще бъде задължен да ги в профил.

Началникът на отдел „ Обследване на пътища и градивни качества на настилките " в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов изясни, че за инспекциите ще се употребява лазерният профилограф, който е платен през 2008 година със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове.

„ Използваме го интензивно за всички обекти, които се строят преди приемане “, сподели Каймаканов.

Той изясни, че апаратурата работи с лазерни сензори, мери неравностите на повърхностния пласт на пътната настилка.

„ Има критерии и се прави честотна оценка на всеки километър, измерван според интернационален показател за неравности “, уточни Каймаканов.

Профилографът се обслужва от екип от двама души – лидер и оператор. В действително време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията. След това се обработват в офис. От днешната инспекция резултатите ще бъдат подготвени до седмица.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР