Автомагистрала Хемус е с висок риск от настъпване на тежки

...
Автомагистрала Хемус е с висок риск от настъпване на тежки
Коментари Харесай

Магистрала Хемус е високорискова за тежки катастрофи, сочи доклад

Автомагистрала " Хемус " е с висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи и е належащо неотложно предприемане на дейности за обезопасяване на автомагистралата от страна на стопанина на пътя. Това е посочено в отчет, възложен от неправителствената организация Институт за пътна сигурност на министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. Институтът му припомня, че носи директна отговорност за дейностите на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), включително и наказателна. В АПИ са постъпили десетки сигнали за рискове по Автомагистрала " Хемус " през последния месец, само че реакция не е последвала.

Според института нуждата от обезопасяване на Автомагистрала " Хемус " е незабавна поради високия риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи вследствие установените рискове в отчета на инж. Методи Стелиянов. Той е изследвал 50 километра от автомагистралата (2 платна по 25 километра). Доклада можете да видите в атачмънта.

В отчета са разказани няколко съществени казуса. Констатирано е, че предпазните уреди са високорискови и не са в положение да извършат нужната работа според условията на краш-тестовете. Тези уреди са рискови и са способни да причинят разкъсвания или ампутации на крака на пасажерите в МПС и мотористите.

Пътната настилка не дава отговор и на минималните нормативни условия за сигурност. Съществува риск от загуба на надзор върху МПС заради нападателните деформации и задържането на вода върху настилката. Възможно е замесване и на други близо намиращи се МПС в пътнотранспортни катастрофи. Поради високите скорости на придвижване, които са присъщи и мечтани за магистрален път, са вероятни съществени или съдбовни пострадвания.

Сигнализацията и маркировката не дават отговор на признатите стандарти, като това я прави объркваща и рискова. Тунелите също не дават отговор на условията за сигурност. Налице са предпоставки за настъпване на ПТП със съществени или съдбовни пострадвания заради неверно взети решения и вследствие на дезинформация. Тя е подбудена от качеството и положението на връзката посредством актуалната знакова уредба. Тези аргументи след ПТП биват замаскирани в базата данни, като пътнотранспортното произшествие бива класифицирано като разследване от несъобразена скорост.

От института чака съответни дейности от Караджов, както и да бъдат известени за периодите им за осъществяване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР