Автобусни превозвачи започват безсрочен ефективен протест на 18 февруари, ако

...
Автобусни превозвачи започват безсрочен ефективен протест на 18 февруари, ако
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи са гневни, готвят безсрочен протест

Автобусни превозвачи стартират неопределен ефикасен митинг на 18 февруари, в случай че проблемите на бранша не бъдат решени. Този път няма да подреждаме рейсове, а ще спрем транспортите в цялата страна, съобщи Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза. Организаторите на недоволството са уведомили за желанията си премиера Бойко Борисов и министрите на превоза и стопанската система. Едно от главните им претенции е криминализиране на нерегламентираните транспорти.
 
Автобусният отрасъл упорства ТОЛ системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Това разгласи на конференция Георги Милошев, ръководител на Българска федерация пътнически превоз (БФПТ).
 
Заедно с сътрудниците си от още пет транспортни организации - Националното съдружие на автобусните превозвачи в България, Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза, Националния съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи и Националното съдружие на автобусните превозвачи те сложиха главните проблеми в сектора и обявиха, че в случай че настояванията по тях не бъдат спазени, ще провеждат всеобщ митинг на превозвачите в цялата страна на 18 февруари.
 Превозвачи БГНЕС

 
В това решение браншът бил единен и митингът няма да е антиправителствен, акцентира ръководителят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.-->
 
Основният мотив срещу ТОЛ системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат изясненост за това какъв брой ще им коства и по какъв начин ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за публичен транспорт са подписани главно по реда на Закон за обществените поръчки и са с закрепена цена до края на осъществяването им, което не предстои на смяна, уточни Милошев.
 
При неочакван разход за заплащане на ТОЛ системата напълно ще се нарушат клаузите по осъществяване на подписаните контракти. " ТОЛ системата ни слага под загадъчен знак - какво ще плащаме от август и на чий тил ще бъде цената на билета ", попита ръководителят на БФПТ Георги Милошев.
 Превозвачи БГНЕС

 
Автобусните превозвачи обявиха още, че е извънредно време нерегламентираният транспорт, от който страната годишно губи по 300 млн. лв., да бъде криминализиран. Те припомниха, че в България се движат към 3000 осемместни микробуса, които се водят леки коли. Години наред същите рейсове правят нерегламентиран транспорт, макар че това е известно на всички институции по места. Макар че доста пъти сме сезирали Национална агенция за приходите от две години, до ден сегашен няма резултат, даже отговор, споделиха превозвачите и припомниха, че през последните 4 години има над 60 жертви от активността на тези незаконни микробуси в цяла Европа.
 
Държавата всякога абдикира от казуса с нерегламентирания транспорт, който е обхванал 70 на 100 от публичните транспорти на пасажери в страната, сподели Магдалена Милтенова.
 
Друг сериозен проблем на сектора е недофинансирането на бранша, което е в големите размери - от 50-60 на 100 за последните две години. В резултат на това повече от 60 български общини са без превозвачи. Общините не заделят никакви средства от бюджетите си за финансиране на сектора, а в това време превозвачите са задължени да издават билети с понижение, а в случай че не го вършат, санкцията е 1500 лв..
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР