Австрийският министър по европейските въпроси Каролине Едтщадлер е потвърдила пред

...
Австрийският министър по европейските въпроси Каролине Едтщадлер е потвърдила пред
Коментари Харесай

Австрия след заплахата на Букурещ: Нашата позиция е сигнал към България и Румъния

Австрийският министър по европейските въпроси Каролине Едтщадлер е удостоверила пред румънската Digi24   опасенията на Австрия по отношение на разширението на Шенгенското пространство, откакто държавното управление в Букурещ заплаши да съди Виена, в случай че тя не се откаже от ветото си върху присъединението на Румъния към Шенген.

" Нашата позиция в никакъв случай не е била ориентирана против нашия сътрудник от Европейски Съюз Румъния, румънското държавно управление или румънския народ. Нашата позиция по-скоро би трябвало да служи като сигнален сигнал: Много нерегистрирани мигранти идват в Австрия през асоциираните шенгенски страни, по-специално България, Румъния и Унгария ", е обяснила Каролине Едтщадлер.

Министърът е добавила също, че през 2022 година Австрия е имала най-голямата тежест на глава от популацията в континентална Европа, с повече от 110 000 молби за леговище.

" Освен това 75% от идващите мигранти към момента не са регистрирани в нито една страна от Европейски Съюз, макар че Австрия е заобиколена от шенгенски или асоциирани към Шенген страни. Също по този начин фактът, че стотици хиляди мигранти се скитат безотговорно из Европа, съставлява явен риск за сигурността. Нуждаем се от трайна промяна на европейската система за леговище и миграция. Призивът на Австрия за общо европейско решение, което да направи Европейски Съюз " съчетаем с Шенген ", към този момент даде резултат. Решаващ обаче ще бъде съответният прогрес в укрепването на ръководството на външните граници на Европейски Съюз и осъществяването на пилотни планове (в България и Румъния) за ускорение на граничните процедури. Те би трябвало да се отразят в ясно и трайно понижаване на броя на молбите за леговище в Австрия и Европейски Съюз. Въпреки това би било безразсъдно на този стадий да се дефинира съответна дата за разширението на Шенген. Това е въпрос на сигурност за всички европейски страни. Ние изпълняваме задача, която в действителност е работа на Европейската комисия. Гледаме умерено на всяка опасност от правни дейности ", е добавила австрийският министър по европейските въпроси.

В изявление, оповестено в австрийския вестник Der Standard, румънският министър-председател Марсел Чолаку съобщи, че " в случай че канцлерът Карл Нехамер още веднъж употребява голословно правото си на несъгласие, ще би трябвало да апелира решението на Австрия пред Европейския съд, с цел да изиска обезщетение за загубите, породени от неприсъединяването ". Според министър-председателят на Румъния вредите възлизат на минимум два % от Брутният вътрешен продукт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР