- Австрийският канцлер и близки хора от обкръжението му са

...
Коментари Харесай

Политическият скандал в Австрия: Целувки от Себастиан Курц

- Австрийският канцлер и близки хора от обкръжението му са разследвани за корупция, политически патронаж и лъжесвидетелстване. - Дори Курц да резервира поста си, с облика му на избавител, който идва да прочисти австрийската политика и е образец за консерваторите в Европа, е свършено. - Имиджът му освен вътре в Австрия, само че и на открито е засенчен.
" Знаеш, че можеш да получиш всичко, което желаеш ", написа в SMS от март 2019 година австрийският канцлер Себастиан Курц до доближения си Томас Шмит и прибавя куп емотикони за целувка. " Обичам моя канцлер! ", отвръща му възторжено Шмит, към този момент някогашен шеф на държавния холдинг ÖBAG, в чиито ръце е поверено ръководството на концерни като OMV, Verbund AG и Telekom Austria.

Именно тази непринудена преписка сега е в полезрението на австрийската прокуратура и анкетна комисия в Народното събрание. По време на първото държавно управление на Курц Томас Шмит беше общоприет секретар във финансовото министерство. Според опозицията в това си качество той еднолично преструктурира мегахолдинга ÖBAG с активи за 27 милиарда евро, като избира самичък надзорния съвет и приготвя състезанието за управителния пост, който персонално той заема.

Според австрийските закони държавното управление няма право да се намесва при избора на ръководството на холдинга. Подозрения, че това обаче се е случвало, залегнаха в работата на анкетната комисия, занимаваща се с обвинявания за корупция по високите етажи на властта във Виена. Всичко стартира с така наречен " Ибисагейт ", довела до рухването на предходното държавно управление на Курц през 2019 година След появяването на видеото, в което някогашният вицеканцлер Карл-Хайнц Щрахе дава обещание на хипотетична племенница на съветски олигарх политически услуги против финансиране, австрийската прокуратура стартира серия от следствия за корупция против хора на високи позиции в Австрийската национална партия (ÖVP) на Курц. Кръгът последователно се стесняваше към него и с появяването на извадки от кореспонденции в разнообразни чат приложения породи и въпросът дали канцлерът е дал лъжливи показания.

" Говорили ли сте с Томас Шмит по отношение на кандидатстването му за поста " - на този въпрос на депутати през юни 2020 година австрийският канцлер дава негативен отговор. " Но всички знаеха, че той кардинално се интересува [от позицията] ", прецизира Курц. Сега канцлерът изяснява пред медии, че разгорещената атмосфера по време на съвещанието на комисията и манипулативно дефинираните въпроси са повлияли на отговорите му.
Капитал - брой 26
Независимо от интерпретациите, това е най-сериозната рецесия, в която Курц е изпадал. Някога той беше детето знамение, изправило австрийските консерватори на крайници и поело канцлерския пост едвам на 31 години. Коалицията му със Зелените беше обсъждана в прилежаща Германия като модел. Но в този момент задграничните медии го назовават " австрийския Орбан ", а немското сп. Spiegel написа за " блатото " във Виена.

Дори Курц да устои на натиска да подаде оставка, с облика му на избавител, който идва да прочисти австрийската политика и е образец за консерваторите в Европа, е свършено. Имиджът му освен вътре в Австрия, само че и на открито е засенчен - в Брюксел не се радва на известност след несполучливия му опит отпред на група от шест страни (включително България) да упрекна Европейската комисия за личното си несправяне с доставките на ваксини против COVID-19, а когато през април Курц посети Берлин, немският канцлер Ангела Меркел се оказа прекомерно заета, с цел да се срещне с него.
Къща от карти
От години политическата кариера на Курц върви единствено нагоре. Сега чувството е, че всичко към него се разпада като къща от карти. Срещу хора от най-близката му орбита като началника на кабинета му Бернхард Бонели и финансовия министър Гернот Блюмел, както и други основни партийни фигури се водят следствия за корист с власт. И въпреки всичко решителен остава въпросът с Курц и въпросът дали канцлерът е лъжесвидетелствал. " Ситуацията е деликатна, тъй като, от една страна, до изговаряне на присъда важи презумпцията за непорочност. От друга обаче, един канцлер, заплетен в дълги правосъдни процеси, е политически проблем за страната. Особено в случай че в края на краищата се окаже отговорен ", споделя пред " Капитал " политологът Петер Филцмайер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР