Австрийски учени установиха, че стресът и самотата се отразяват отрицателно

...
Австрийски учени установиха, че стресът и самотата се отразяват отрицателно
Коментари Харесай

Пробив! Австрийски учени установиха кое чувство ни уврежда генетично

Австрийски учени откриха, че стресът и самотата се отразяват негативно на хромозомите и те се редуцират по-бързо както при хората, по този начин и при животните, оповестява PLOS One, представено то obekti.bg.
Един от знаците на стареенето са така наречен теломери – крайните сектори на хромозомите, отмерващи времето на живот на клетките. Те са чувствителни към най-различни фактори. Известно е да вземем за пример, че клиничната меланхолия се съпровожда от редуциране на теломерите. А това значи, че се редуцира и животът на клетката. Клетката с къси теломери в хромозомите не може дълго да се дели и да обновява стареещата тъкан.

И това е забавно: Алкохолът отключва седем вида рак - четете още потребни вести на zdrave.to

Доказателство, че общественият стрес редуцира теломерите са получили откривателите от Ветеринарния университет във Виена. В този случай учените работили не с хора, а с папагали – става известно, че при папагалите жако, които трябвало да живеят сами, теломерите са по-къси, в сравнение с при тези, които се намирали в компания на себеподобни. Ако тези много общителни птици са затворени сами, то в теломерния сектор техните хромозоми се редуцират по-бързо. Връзката сред дефицита на другарство и теломерите към този момент е проверявана върху хора, а това е първото проучване, в което тази тематика се проучва с животни.

Благодарение на сходно проучване неотдавна стана ясно, че и самотата въздейства отрицателно върху имунитета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР