Австрийската Райфайзенбанк обяви в четвъртък, че ще се раздели с

...
Австрийската Райфайзенбанк обяви в четвъртък, че ще се раздели с
Коментари Харесай

Под заплахата на санкции "Райфайнзенбанк" ще се избави от руския си бизнес

Австрийската " Райфайзенбанк " разгласи в четвъртък, че ще се раздели с бизнеса си в Русия след известия, че е била предизвестена от Европейската централна банка да ограничи активността си в страната.

Австрийската група изследва вероятни разновидности за съветската " Райфайзенбанк " от февруари 2022 година, в това число цялостно излизане от съветския пазар, заяви основният изпълнителен шеф на групата RBI (Raiffeisen Bank International) Йохан Щробл.

" Решихме да работим по евентуална транзакция, резултатът от която ще бъде продажбата или отделянето (от групата) на съветската " Райфайзенбанк " и деконсолидирането й от RBI ", сподели той на годишното общо заседание на акционерите.

Щробл означи, че интервенцията ще бъде осъществена в сходство с локалните и интернационалните закони и разпореждания, както и след съвещания с способените органи. " Ние ще продължим да понижаваме нашата бизнес активност в Русия, до момента в който не приключим тази евентуална транзакция ", съобщи той.

Междувременно съветската " Райфайзенбанк " ще продължи да прави избрани банкови интервенции, с цел да съблюдава изискванията на лиценза, в това число ще продължи да работи с клиенти, наранени от ограничението на бизнеса и ще се погрижи за деветте хиляди свои чиновници в Русия.

Размяна със глобена съветска банка?

Ръководителят на " Райфайзен " добави, че банката е получила предложение за продан на съветския бизнес против активите на дъщерното сдружение на " Сбербанк " в Европейски Съюз, откакто съветският трезор беше подложен под наказания поради войната в Украйна и сега ликвидира активността си в Европа.

В. " Файненшъл таймс " написа, че австрийска банка има намерение да обмени 400 милиона евро, замразени в Русия, против средства от Sberbank Europe. Според проекта " Райфайзенбанк " ще трансферира рубли на " Сбербанк " в Русия, а сдружението, представляващо " Сбербанк " в Европа ще изпрати същата сума в евро по сметката на " Райфайзен " в Австрия. " Мислете за това като за финансов еквивалент на замяна на пленници от Студената война ", споделя един от източниците на вестника, който е взел участие структурирането на договорката.

Стойността на цялото имущество на Sberbank Europe се прави оценка на малко под 400 млн. евро, написа " Файненшъл таймс ". В същото време единствено облагата на " Райфайзенбанк " в Русия за предходната година възлиза на 2 милиарда евро. Говорител на банката е представен от вестника да споделя, че размяната на активи със " Сбербанк " е единствено една от многото благоприятни условия групата да напусне Русия.

 Русия ще блокира продажбата на съветски дъщерни сдружения на задгранични банки Русия ще блокира продажбата на съветски дъщерни сдружения на задгранични банки

Сделката обаче може да бъде блокирана от финансовите управляващи на Европейски Съюз или Съединени американски щати, защото посредством нея австрийската банка на процедура оказва помощ на най-голямата банка в Русия да си върне част от замразените поради глобите средства. Такава договорка би трябвало да бъде утвърдена от регулаторите във Вашингтон, Брюксел и Москва.

Предупреждения от Франкфурт и Вашингтон

Преди ден Ройтерс заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е засилила натиска върху австрийската банкова група да напусне съветския пазар. Това стана, откакто почитан американски чиновник е посетил Виена, където е изразил угриженост по отношение на работата на една от най-големите европейски банки в Русия.

Представител на ЕЦБ удостоверил пред организацията, че регулаторът се е обърнал към " Райфайзен " с предложение за ограничение на бизнеса в Русия. " Помолихме банките да продължат да следят от близко бизнеса в Русия и в идеалния случай да го понижат или прекратят допустимо най-вече ", е представен да споделя той.

Въпреки това източникът е прецизирал, че ЕЦБ не изисква от " Райфайзен " незабавно да напусне съветския пазар. На банката е обещано време да приготви проект за деяние за преустановяване на бизнеса, споделиха два източника на Ройтерс. Един от тях означи, че " Райфайзен " може да продаде или просто да затвори съветския клон.

По-рано Ройтерс заяви, че през февруари Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати е почнала следствие на активността на " Райфайзенбанк " в Русия, в окупираните райони на Украйна и в Сирия. Това в последна сметка може да докара до наказания против банката, предизвестиха тогава пред организацията два източника, запазили анонимност.

През " Райфайзенбанк " минават съвсем половината от интернационалните заплащания на Русия. RBI Group в Русия се съставлява от " Райфайзенбанк ", както и от лизингови, застрахователни и ръководещи компании.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР