Австралийското келпи е енергично работещо куче, което е на крак

...
Австралийското келпи е енергично работещо куче, което е на крак
Коментари Харесай

Хранене на австралийско келпи

Австралийското келпи е пламенно работещо куче, което е на крайник от ранни зори и работи през целия ден до изнемога. Като същински работохолик това животно е щастливо единствено в случай че му се основава непрекъсната претовареност.

Австралийското келпи е крепко животно, а тази нужда изисква уместно хранене, с цел да се поддържа сходен здравен статус. Храненето на дребните келпита и на възрастните животни зависи от физиологичното им положение, физическата им интензивност, активността, с която се занимават, сезона и по тази причина съществуват разлики в храненето им.

Малкото кутре се нуждае от храна 4 пъти дневно. Ако мъникът не изяде всичко, не трябва да се упорства. Не е уместно да му се дава и храна с несъответствуваща температура.

Може кученцето да се привикне към суха фабрична или естествена храна, само че главното е, че като работещо животно то се нуждае от доста протеини. От първите месеци австралийското келпи може да бъде хранено с месо, риба, извара, в сурово или варено положение. Десет % от дневната дажба би трябвало да бъде в плодове, зеленчуци и млечни артикули.

Тръбните кокали, свинското, пълномасленото мляко, бобовите растения, саламите, картофите, зелето, речната риба, сладките и подправените храни не са подобаващи за австралийското келпи.

Възрастното куче би трябвало да се храни доста уравновесено, тъй като е интензивно и работи доста. Храната му се пресмята като 5 % от общото тегло на животното. В менюто му би трябвало да доминира пилешкото, говеждото, изварата, яйцата.

Може да му се дават цвекло, краставици, моркови, тиквички, тиква, зелени храни. За да има положително храносмилане, добре е да му се дават зеленчуци на пара. Не бива да му се дават супи и бульони, тъй като коремът му провисва, а това пречи доста на работещо животно като келпито.

Изборът дали да се храни с консервирана или естествена храна, обогатена с витамини и минерали, е на стопанина.

 Австралийско келпи

Неподходящата храна за келпи е течната, само че от течностите, които не са целесъобразни за куче в непрекъснато придвижване, се изключва прясната вода. Както дребното кутре, по този начин и възрастното келпи се нуждаят от непрекъснат достъп до прясна вода през цялото денонощие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР