Австралийски учени твърдят, че са открили изгубения кораб на капитан

...
Австралийски учени твърдят, че са открили изгубения кораб на капитан
Коментари Харесай

Австралийски учени твърдят, че са открили изгубения кораб на капитан Джеймс Кук

Австралийски учени настояват, че са разкрили изгубения транспортен съд на капитан Джеймс Кук. Кевин Сампсън, изпълнителен шеф на Австралийския народен морски музей, сподели пред кореспонденти, че специалистите най-сетне са разкрили известния транспортен съд след повече от две десетилетия на търсене.

„ Категорично можем да потвърдим, че това е потъналият транспортен съд „ Индевър “. Това е значим миг. Това е може би един от най-важните кораби в нашата морска история.“

капитан Джеймс Кук

Endeavour е корабът на английския откривател Джеймс Кук, който е плавал в Тихия океан сред 1768 и 1771 година С него той открива области от света, които значително са били непознати за европейците по това време, в това число елементи от Австралия и Нова Зеландия.

Но през 1775 година корабът към този момент е в много неприятно положение и е продаден на частен притежател, който го преименува на „Лорд Сандвич“. Потопен е от английските сили през 1778 година в пристанището на Нюпорт на Роуд Айлънд.

Учените изследват региона през последните 22 години и са инспектирали подробно няколко руини на мястото. Те съпоставят външния си тип със скици на Endeavour и проучват произхода на материала.



Сампшон сподели, че „последните части от пъзела“ към момента не би трябвало да бъдат подредени преди формалното удостоверение на находката, само че добави, че е уверен, въз основа на „архивни и археологически доказателства“, че това е Endeavor.



Но специалистите в Съединените щати не са толкоз оптимисти. Проектът за морска археология на Роуд Айлънд (RIMAP) съобщи, че това е „ прибързано “ изказване и „ нарушаване на контракта “. Главният изпълнителен шеф на RIMAP Кейти Абас сподели, че в действителност те са водещата организация, отговаряща за това проучване.

„ Има доста въпроси без отговор, които биха могли да демонстрират, че това е неправилна идентификация “, сподели Абас.



„ RIMAP схваща връзката сред австралийски жители от английски генезис и Endeavour, само че имаме намерение да базираме нашите изводи на съответните научни процеси, а не на австралийските страсти или политика “, добави тя.

Потъналият транспортен съд, за който Самсон твърди, че е „Индевър“, се намира единствено на 500 метра от брега. Намира се на 14 метра под повърхността, затрупан с съвсем 250 години седименти и кал.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР