Австралийска комисия, която разследва обвиненията за сексуални посегателства срещу деца

...
Австралийска комисия, която разследва обвиненията за сексуални посегателства срещу деца
Коментари Харесай

Канбера препоръчва на църквата премахване на безбрачието и на тайната на изповеданието


Австралийска комисия, която проверява обвиняванията за полови похищения против деца в католическите и други институции, разгласява заключителния си отчет, в който предлага на Католическата черква да отстрани безбрачието и да обясни доколко тайната на изповеданието прикрива доказателства за актове на детска педофилия, заяви Асошиейтед прес.

Кралската комисия разгласява в петък отчета от 17 тома с 189 рекомендации след в детайли изследване, почнало през 2012 година, по въпроса по какъв начин Католическата черква и институциите да отговорят на казуса със половата корист с деца в продължение на 90 години.

Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 хиляди жертви на похищения в разнообразни институции като сиропиталища, спортни клубове, учебни заведения и юношески организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62 % са католически, прецизира Франс прес.

" Констатирани са пагубни пропуски от управлението на католическите управляващи през десетилетията ", се споделя в отчета.

Една от рекомендациите е Конференцията на австралийските католически епископи да изиска от Ватикана да обмисли въвеждане на непринудено безбрачие за свещениците. Епископите би трябвало да изяснят също дали получена в изповедалните информация за полово принуждение към деца предстои на тайната на изповедта и дали опрощаването на причинителите би трябвало да бъде отказано, до момента в който те не си признаят в полицията.

Друга рекомендация на комисията е прикриването на сведения за педофилия да бъде считано за закононарушение и това да важи и за духовниците.

Разследването е открило, че казусът с детската педофилия в католическите институции е имал застрашителни размери. Седем на 100 от австралийските свещеници са упрекнати в актове на педофилия сред 1950 и 2010 година В някои от диоцезите 15 на 100 от свещениците са обвинени в полови похищения против деца, а в Ордена на братята хоспиталиери от Сен Жан са уличени 40 на 100 от членовете му. Най-високопоставеният представител на католическата черква в Австралия, упрекнат в педофилия, е кардинал Джордж Пел, някогашен ковчежник на Ватикана.

Председателят на епископската конференция, архиепископ Денис Харт съобщи, че заключенията на комисията ще имат голямо въздействие върху метода на деяние от католическата черква и други институции и че рекомендациите за безбрачието и тайната на изповедта ще бъдат показани пред Ватикана.

Архиепископ Харт още веднъж сервира извиненията на църквата за срамното й минало.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул изрази почитта си към куража на жертвите на педофилия и на околните им. " Ние им благодарим и се възхищаваме на тяхната храброст да споделят прекарванията си с кралската комисия, някои от тях за първи път ", съобщи Търнбул. " Това, което комисията разкри с следствията си, е национална покруса ", призна той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР