Австралия планира да ограничи някои нови мигранти да живеят в

...
Австралия планира да ограничи някои нови мигранти да живеят в
Коментари Харесай

Австралия иска да ограничи притока на нови мигранти към големите градове

Австралия възнамерява да ограничи някои нови мигранти да живеят в най-големите си градове Сидни, Мелбърн и Бризбейн, за " най-малко няколко години " в опит да облекчат градските тапи, оповестява " Ройтерс ".

Тъй като имиграцията се чака да бъде проблем на идващите избори , проектът има за цел да помогне за о блекчаване на инфраструктурните проблеми в градовете . Критици се тормозят, че препоръчаните нови правила за визи могат да доведат до дефицит на работна ръка .

Близо 70% от 186 000-те мигранти , които са се заселили в Австралия през предходната година , са пристигнали с квалификационни визи и съвсем всички са в Сидни или Мелбърн , съгласно данни на държавното управление. Понастоящем няма ограничавания.

Новият проект ще визира почти 40% от мигрантите , които имат мечтаните умения и търсят работа при идването си. Планът планува пет града - Дарвин, Пърт, Хобарт, Аделаида и Канбера - като районни центрове за мигранти.

Някои районни центрове и политици от провинциални региони от дълго време лобират за по-квалифицирани поданици , с цел да подсигуряват оцеляването на градовете си. " Целта ни е да облекчим натиска върху популацията от трите огромни града и по-бързо да помогнем на по-малките райони ", разяснява в Мелбърн Алън Туд, министър на градската инфраструктура и популацията.

Туд добавя, че може да се включат и тласъци. " Може също да се слагат условия и върху визите на хората, с цел да останете в избрана облас т най-малко за няколко години ", сподели той.

Според чиновници в администрацията на Туд, мигрантите могат да бъдат лимитирани от жителство в най-големите градове до пет години .

" Това сигурно е неустойчиво да продължим с сегашния модел с огромна част от имигрантите, които отиват в Сидни и Мелбърн, тъй като основават забележителен напън. Но не съм сигурен, че е законосъобразно ", разяснява Тони Матюс, откривател в Института за проучване на градовете.

Проучване, оповестено през септември, открива, че 63% от интервюираните жителите на Сидни поддържат рестриктивните мерки за броя на мигрантите , които се реалокират в най-големия австралийски град.

Съществуват обаче и въпроси за въздействието на бизнеса в огромните градове , където основаването на работни места изпреварва миграцията . " Трябва ни схващане на основните фактори, които подтикват растежа на популацията , преди да се приложат политики, които имат могат да окажат негативно влияние върху растежа на работните места и върху стопанската система ", разяснява Джеймс Пиърсън, изпълнителен шеф на Австралийската камара на бизнеса и промишлеността.

Управителят на централната банка на Австралия съобщи през август, че притокът на нови жители оказва помощ за постоянен стопански напредък .

" Вече 27 години сме без криза . Има доста аргументи за това, само че една от аргументите е, че популацията пораства приблизително с 1,5% годишно ", разяснява гуверньорът на банката Филип Лоу.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР