Авиокомпаниите очакват затруднения по време на великденските празници. Причината са

...
Авиокомпаниите очакват затруднения по време на великденските празници. Причината са
Коментари Харесай

Великденска ваканция: Как да избегнем неприятни изненади на летището?

Авиокомпаниите чакат усложнения по време на великденските празници. Причината са голям брой стачки и анулирани полети. 

Добре е хората, на които им следва пътешестване, да проявят интензивност и да ревизират в уеб страницата на летището или самолетната компания дали няма да има проблем с полета им. Очаква се скупчване по летищата, поради което хората би трябвало да отидат малко по-рано. Жалбите нормално се ускоряват след празниците. Това заяви директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова в ефира на " България заран ".

По думите ѝ при забавяне на полет имаме право на отплата, избрана по отношение на дистанцията. Причината за закъснението обаче би трябвало да бъде обвързвана с опциите на самолетната компания. За най-масовите полети в Европейски Съюз - до 1500 км, тя е в размер на 250 евро на пасажер. За такава могат да претендират даже и бебета.

" След втория час на изчакване пасажерите имат право на грижа - храна и питиета. Някои самолетни компании дават ваучери, в други случаи пасажерите могат сами да си закупят сандвич и кафе, само че би трябвало да запазят касовите бележки ", разясни гостът, като добави, че в случай че полетът е отсрочен за идващия ден, можем да претендираме за нощувка и транспорт от и до хотела.

Ако повода за анулацията на полета е под контрола на самолетната компания, пасажерите биха могли да претендират и за отплата. 

В ефира на Bulgaria ON AIR Спасова разяснява и по какъв начин да действаме при изгубен багаж. 

" Веднага след слизането на летището и установяването, че куфарът ни липсва - трябва да отидем на гише за недоволства, където да попълним протокол. Ако куфарът ни не дойде до часове или на идващия ден, би трябвало да се оплачем и на самолетната компания ", означи тя. 

Гостът сподели, че още в обстановка със изгубен багаж пасажерите имат право на разноски за артикули от първа необходимост - долни дрехи и хигиенични материали. Ако куфарът ни не бъде върнат до 21 ден след изгубването му, то следва да бъде подадено ново заявление към самолетната компания с искане цената на изгубеното да бъде възобновена. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР