Авиационните инциденти в Русия зачестяват. Самолети се повреждат, кацат аварийно

...
Авиационните инциденти в Русия зачестяват. Самолети се повреждат, кацат аварийно
Коментари Харесай

Защо в Русия зачестиха инцидентите с пътнически самолети

Авиационните произшествия в Русия зачестяват. Самолети се повреждат, кацат спешно или не могат да изпълнят полетите си. Според специалисти една от аргументите е проблем с аварийните елементи на фона на ембаргото поради войната, която Русия води в Украйна. Но освен - има небрежни и некомпетентни водачи.

Няколко въздушни случая от последните два месеца слагат въпроса за сигурността на съветската гражданска авиация. При един от тях самолетът се приземи сполучливо в равнища, без никой да пострада. Но е можело това да се трансформира в самолетна злополука с жертви.

Бившият водач от " Аерофлот " - съветският народен авиопревозвач и най-голямата компания в Руската федерация, Андрей Литвинов, приказва пред за аргументите за зачестилите катастрофи.

На 20 октомври аероплан, летящ от Москва за Томск , кацна спешно в Новосибирск заради щета на мотора.

На 18 октомври пасажерите на полет Владивосток-Чита смениха три самолета, с цел да стигнат до дестинацията си. Това стана, откакто два самолета " Сухой Суперджет " се повредиха - единият във въздуха над Владивосток , а другият на земята. Пътниците бяха трансферирани на " Боинг " . Всичко това лишава два дни.

На 12 октомври медиите оповестиха, че пет самолета са оповестили въздушна паника. По-късно от съветската Федерална организация за въздушен превоз прецизираха, че този път неизправността е зародила в електронната система за следене.

Най-сериозният случай е от 12 септември. Самолет " Еърбъс-A320 " на Уралските авиолинии , изпълняващ полет Сочи-Омск , е заставен да се насочи към различно летище в Новосибирск заради хипотетична щета в хидравличната система. Не съумява да стигне до него и се приземява в пшенично поле. Фюзелажът не е опустошен и никой от пасажерите и екипажа - общо 167 души , измежду които 23 деца, не е потърпевш. Всички съумяват да се изтеглят сами благодарение на надуваеми пързалки. Кадри от мястото на кацане демонстрират следи от огън над дясното крило.

Две са предварителните версии за спешното кацане - щета в хидравликата или възпламеняване на един от моторите в небето. В същото време в интернет е оповестен запис на договарянията на екипажа с наземните диспечери, в който водачите приказват за дефицит на гориво.

Кацналият наложително " Еърбъс " е имал документ за летателна валидност до 31 декември 2024 година , откакто е употребен на лизинг от 2013 година

По мотив случая с машината на Уралските авиолинии Андрей Литвинов разяснява за какво се е стигнало до случая, а сътрудниците му не са могли да изчислят вярно количеството гориво. Впечатление вършат думите им в записа, че даже да съумеят да стигнат до летището, е нямало да имат задоволително, с цел да влязат в него.

" Знаете ли - Уралските авиолинии летят над царевицата и пшеничните полета, тъй като водачите не могат да пилотират и да считат. Компанията явно би трябвало да образува екипажи, тъй че единият да може да лети, а другият да може да счита. Тогава няма да имат такива проблеми ", споделя Литвинов.

Той изяснява, че в случай че самолетът е кадърен за употреба, даже да има теч на хидравличната течност, няма нищо ужасно. Има две аварийни хидравлични системи, които могат да свършат работа. По думите му самолетът е можел да кацне в Омск, с цел да закара пасажерите, които са си купили билет до там. Но тук има стопански аргументи.

" Такива са рекомендациите на самолетните компании към екипажа: при нередовност да се лети до място, където има механически личен състав. А в Омск няма, тъй че екипажът, без да мисли доста, взема решение, че би трябвало да лети до Новосибирск, с цел да бъде ремонтиран самолетът допустимо най-скоро ", споделя още водачът.

Той прецизира и за какво сътрудниците му не са могли да изчислят горивото - откакто хидравликата е потекла, са пробвали да приберат колесника. Но просто са движили лоста - без това да оказва помощ, тъй като в тази обстановка той не може да се прибере. През цялото време те са се ориентирали по компютъра, който демонстрира останалото гориво, само че той не е отчитал освободения колесник.

" Те не са разбирали за какво разходът им на гориво пораства толкоз бързо. И когато схващат, че няма да съумеят, вземат единственото вярно решение - да не чакат да спрат моторите и да паднат, а да изберат място за кацане ", споделя още той.
Санкции и още нещо
На въпрос дали всичко, което се случва с съветската авиация, е обвързвано със глобите, водачът дава отговор:

" Не е напълно по този начин. Някои са от глобите, други от немарливост, трети от не задоволително подготвеност. И по тази причина, когато нашите публични лица споделят, че ще имаме задоволително вносни самолети за 5-7 години , постоянно ми е смешно, тъй като никой не знае какво може да се случи. Една причина да има - и самолетът към този момент е в равнищата ".

По думите му обаче глобите, несъмнено, оказват въздействие поради сложната доставка на аварийни елементи. Преди това внасянето им е можело да стане за 5 до 7 дни , най-вече за 10. Сега доставката може да отнеме до 120 дни, тъй като аварийни елементи идват посредством трети страни. Това ги оскъпява.

" През тези 120 дни самолетът не лети и не носи доходи. Следователно глобите засягат тъкмо това ", споделя още съветският водач.
Как Русия заобикаля глобите
Европейски Съюз наложи наказания, откакто на 21 февруари 2022 година съветският президент Владимир Путин подписа укази, с които Русия признава за самостоятелни републики два региона в източна Украйна - Донецкият и Луганският, а три дни по-късно съветската войска стартира пълномащабната си война в страната.

От май 2022 година глобите бяха допълнени със забрани върху вноса или износа на някои артикули. Става дума за технологии от региона на въздухоплаването и галактическата индустрия - въздухоплавателни средства, мотори за тях, аварийни елементи, всевъзможен тип съоръжение, както и гориво за реактивни мотори.

До края на юни 2023 година обаче самолетни елементи на стойност най-малко 1,2 милиарда $ въпреки всичко са били получени от съветските самолетни компании, сочи разбор на Ройтерс, основан на информация от митническите служби.

Оборудването включва съставни елементи, без които самолетите не биха могли да летят безвредно - като навигационните устройства на " Нортръп Груман " , клапани за контролиране на налягането, екрани в пилотската кабина и колесници, както и продукти като кафемашини, телефони за стюардесите и тоалетни.
Митническите данни разкриват, че частите са пристигнали в Русия благодарение на медиатори в разнообразни страни, измежду които ОАЕ, Турция, Китай, Киргизстан и Таджикистан . Нито една от тях не поддържа западните наказания против Русия.
Друга от глобите планува конфискуване на всички съветски самолети, които излизат от страната и са създадени на Запад. За да може Русия да ги употребява, те би трябвало да извършват единствено вътрешни полети.

За да бъдат заобиколени тези ограничения, през март 2022 година Путин вкара нов закон, който разрешава съветските самолети външно произвеждане да бъдат регистрирани в страната, вместо в чужбина. Така тя съумя да се снабди с 515 самолета западно произвеждане на стойност 1 0 милиарда $ .
Вносните самолети обаче съставляват близо 80% от наличните. А те изискват поддръжка и доставка на нови елементи, което към този момент е доста по-трудно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР