Аварийната система за спасяване е отделила кораба с космонавтите и

...
Аварийната система за спасяване е отделила кораба с космонавтите и
Коментари Харесай

Източник разкри какво е спасило космонавтите на борда на Союз

Аварийната система за избавяне е отделила кораба с космонавтите и е избавила живота им от неуправляемия полет на ракетата. Това разкри източник от ракетнокосмическия бранш, предават международните организации, оповестява Блиц.

" Отказът за обособяване на задния блок на първата степен на ракетата и " ударът " по централния блок на втората степен на ракетата Союз-ФГ " е довел до загуба на ориентировка на връзката на втората и третата степен с кораба. Системата за ръководство на носителя не е съумяла за разчетеното време да парира извънпределните отклонения, по тази причина автоматиката на спешните системи за избавяне е присъединила двойката мотори ПД860М в основния обтекател без всякакво присъединяване на екипажа ", сподели източникът. 

Той разясни, че тези мотори са разединили отсека с космонавтите и спускаемия уред от ракетата и са ги привели в положение на балистично втурване. Аварийният сигнал за включване на моторите и евакуирането на кораба е бил даден въз основа на сигнал от сензорите за ъгловите скорости при отклоняване на посоката на полета на ракетата от заложените в програмата параметри, сподели източникът на организацията. 

По-рано стана първата в историята на модерна Русия повреда с пилотируем галактически транспортен съд. Ракетата-носител  " Союз-ФГ " не съумя да изведе в орбита галактическият транспортен съд " Союз МС-10 " с нов екипаж за МКС.

На борда на кораба се намираха руснакът Алексей Овчинин и американецът Ник Хейг. Те съумяха да се върнат безвредно на земята в избавителната капсула. 

" Роскосмос " е основал специфична комисия, която да проверява повредата. Русия сега е прекратила стартовете с екипажи на борда.

Американският астронавт от NASA Ник Хейг в профила си в Туитър изрази своята признателност на съветските експерти за дейностите им след повредата по време на старта на ракетата " Союз ". По думите му, съветските оперативни групи са създали всичко допустимо, с цел да подсигуряват тяхната сигурност. " Благодаря ви за поддръжката и откровените молебствия. Оперативните групи действаха превъзходно, гарантирайки нашата сигурност и връщайки ни при нашите фамилии и другари ", написа той. 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР