Авария след авария на магистралния водопровод оставя без вода почти

...
Авария след авария на магистралния водопровод оставя без вода почти
Коментари Харесай

Кметът на Луковит обясни защо няма вода в общината

Авария след повреда на магистралния тръбопровод оставя без вода съвсем всички обитаеми места на община Луковит в последните дни. „ Изцяло съм съпричастен към вашето възмущение от водния проблем на територията на общината. Аз и всички ние сме клиенти на ВиК и постоянни платци. В качеството си на кмет неведнъж съм се намесвал и съдействал за по-бързото превъзмогване на проблемите. Водният стрес в този миг обаче не е резултат от безхаберие или непросветеност. Нелогично е да се мисли, че от страна на работещите по казуса екипи може да се демонстрира безнаказаност, изключително в толкоз рискова обстановка на пандемия. Отчитам обстоятелството, че несвоевременната и незадоволително изчерпателната информация по въпроса в допълнение усилва напрежението и негодуванието “, съобщи кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Той разяснява, че прекъсването на водата е резултат от голям брой огромни повреди по два магистрални водопровода, като първата от тях е открита на 9 октомври.

Тогава се спукал магистрален тръбопровод „ Гложене “ и без вода остават луковитските села Торос, Пещерна и Дъбен.

„ Трябва да се има поради, че огромна повреда по близо 30-киломотрово оборудване не може да бъде отстранена в границите на час-два. Магистралата се състои от огромни бетонови тръби и целият развой по обход, разкриване на казуса, изкопни действия, отводняване, изтичане на бетон, належащо време за изсъхване и втърдяване, лишава повече от ден. След премахване на повредата и възобновяване на водоподаването се открива, че водата въпреки всичко не доближава до гореспоменатите села. Прави се обход и се откриват втора и трета огромни повреди. Лошото време и непрестанният дъжд нито стопират, нито забавят екипите на ВиК, само че процесът механически още веднъж изисква нужното време. В момента се изчаква изсъхване и втърдяване на бетона, като по проект водата ще бъде пусната до 24 часа “, декларира кметът на Луковит.

В нощта на неделя против понеделник (17-18 октомври) поражда огромна повреда на магистралния тръбопровод „ Златна Панега “, която води до прекъсване на водата към Луковит, Петревене, Румянцево и Тодоричене.

„ В този случай оборудването е стоманено и екипите на ВиК чакат, че в границите на деня (понеделник) ще отстранят казуса. Работи се целия ден – обход, идентификация на повредата, изкопни действия, отводняване, няколкочасова спойка. В късните следобедни часове обаче се открива втора огромна повреда по водопровода. До края на деня екипите съумяват да я разпознават и да приготвят сектора за ремонт. В момента се работи по отстраняването, като имам уверението на сдружението, че до 18:00 часа ремонтът ще завърши сполучливо “, добавя Грънчаров.

Той припомня, че водата не идва незабавно до семействата като електричеството.

„ Ще е належащо време за напълване на системата, тъй че сред 20 и 22 часа довечера се чака градът още веднъж да бъде водоснабден “, прецизира той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР