automedia.investor.bgБългария и Румъния ще създадат обща работна група, която да

...
automedia.investor.bgБългария и Румъния ще създадат обща работна група, която да
Коментари Харесай

България и Румъния заедно ще ограничават вноса на трошки

automedia.investor.bg

България и Румъния ще основат обща работна група, която да търси способи да се ограничи вносът на прекомерно остарели и замърсяващи коли, стана ясно след двустранните съвещания в Букурещ в петък. Двете прилежащи страни ще си партнират и по други въпроси, свързани с повишение чистотата на въздуха, понижаване на замърсяването на Дунава и вярно ръководство на отпадъците.

Двете балкански страни имат тежък проблем с автомобилния парк поради свободния импорт на остарели коли от Западна Европа. В България съотношението използвани – нови коли на пазара е към 10 към 1. Едва от тази година управляващите започнаха да вкарват екологичен съставен елемент при определянето на годишния налог, въпреки и към този момент надбавката за най-замърсяващите коли да остава съвсем алегорична.

Румъния дълги години ограничаваше безогледния импорт с внушителна екотакса, надхвърляща 1000 евро за множеството коли над 15-годишна възраст. Преди три години обаче държавното управление я анулира като част от огромен пакет данъчни облекчения. В резултат единствено за година вносът на трошки набъбна от към 140 000 до над 350 000 бройки.

Членството в Европейски Съюз и правилото за свободно придвижване на артикули не разрешава на двете страни непосредствено да забранят импорта на коли над избрана възраст, както стори да вземем за пример Албания от 1 януари тази година. Те обаче могат да сензитивно да го лимитират посредством такси и налози, както и посредством много по-добър механически надзор при първата регистрация и годишните прегледи.

Сигурни сме, че казусът с автомобилното замърсяване ще се задълбочава, тъй като в много европейски страни сега се обмисля или към този момент постанова политика за унищожаване на дизеловите леки коли, изясни още преди година българският финансов министър Владислав Горанов пред Automedia.bg.„ Това автоматизирано ще усили естествения напън България да се трансформира още един път в гробница на коли втора употреба от Европа, в тази ситуация - дизелови. Така че сигурно нямаме доста време за реакция ", акцентира тогава министър Горанов.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР