Australian Open, четвъртфиналФеликс Оже-Алиасим – Даниил Медведев 7-6(4), 6-3, 6-7(2),

...
Australian Open, четвъртфиналФеликс Оже-Алиасим – Даниил Медведев 7-6(4), 6-3, 6-7(2),
Коментари Харесай

Медведев възкръсна от 0-2 и отново триумфира над Оже-Алиасим


Australian Open, четвъртфинал

Феликс Оже-Алиасим – Даниил Медведев 7-6(4), 6-3, 6-7(2), 5-7 , 4-6

Даниил Медведев доближи до полуфиналите на Australian Open за втора поредна година след трагичен петсетов триумф над Феликс Оже-Алиасим. Руснакът изоставаше с 0-2 сета и му се наложи да избавя мчабол в четвъртия, само че изнесе същинска лекция на тематика „Психическа устойчивост“ и записа четвърти следващ триумф над международния №9.

Опонент на руснака в борбата за място на финала ще бъде Стефанос Циципас, който по-рано през днешния ден победи над Яник Синер.

Оже-Алиасим бе по-агресивният от двамата и записа повече асове (18-15) и уинъри (64-49), както и по-малко двойни неточности (4-9). За сметка на това обаче непредизвиканите неточности на Медведев бяха доста по-малко (53-75), като в това време руснакът бе доста по-ефективен при опциите си за пробив, реализирайки 3 от 5 (60%), до момента в който неговият конкурент оползотвори единствено два от своите единадесет брейкпойнта (11%).

През съвсем целия първи сет и двамата съперници бяха доста солидни на сервис, като първата опция за пробив пристигна едвам в единадесетия гейм. Тя се откри пред Оже-Алиасим, който обаче не съумя да се възползва от положителната опция. Въпреки това канадецът продължи да слага Медведев напрегнат и съумя да реализира цялостен поврат, само че руснакът незабавно върна пробива и това наложи изиграването на тайбрек.

Повратният миг в него настъпи при 4-3, когато Оже-Алиасим осъществя два мини-пробива и стигна до три поредни сетбола. Медведев отрази първия с отличен бекхенд по диагонала, само че по-късно международният №9 изненада съперника си с доста положително излизане на мрежата и завоюва първата част със 7-6(4).

В началото на втората част сервисът на Оже-Алиасим стартира да основава съществени проблеми на Медведев, като в това време ретурът на канадеца се усъвършенства доста и това му позволяваше да противодейства доста по-ефективно на офанзивите на втория подложен. Това оказа помощ на родения в Монреал тенисист да осъществя ранен пробив, след който натрупа удобен задатък от 3-0.

Медведев опита да затрудни съперника си с къси топки, само че придвижването на Оже-Алиасим по корта бе чудесно и той успяваше да контраатакува доста сполучливо. Първата ракета на Канада не разреши на международния №2 да стигне до нито един брейкпойнт във втората част и загуби единствено две точки на сервис до края на сета, удвоявайки преднината си в мача след 6-3.

В третата част Медведев още веднъж стартира да намира верния темп и бекхендът още веднъж бе най-ефикасното оръжие в арсенала му, само че в това време Оже-Алиасим продължи да демонстрира доста динамична игра, редувайки офанзиви от главната линия със спринтове към мрежата. Единственият брейкпойнт в сета се откри пред канадеца при 1-1, само че Медведев сподели изумителна игра в отбрана.

Руснакът поведе с 2-1 в тайбрека, само че по-късно се наложи играта да бъде прекратена за няколко минути, защото заваля и покривът над Rod Laver Arena трябваше да бъде затворен. Прекъсването обаче не се отрази отрицателно на играта на Медведев. Точно противоположното – вторият подложен изигра един от най-силните си геймове в мача и завоюва сета със 7-6(2).

Оже-Алиасим обаче отговори на предизвикването по превъзходен метод, като в четвъртия сет още веднъж бе неопклатим на сервис. Медведев стигна до брейкпойнт при 4-4, само че канадецът резервира хладнокръвие и избегна опаснотта със зрелищен форхенд уинър по правата. Впоследствие международният №9 стигна до мачпойнт, койтоо баче бе избавен от неговия конкурент с чудесно воле при мрежата.

Медведев реши да заложи на по-дефанзивен метод и да се стреми към по-кълги разигравания, изчаквайки възможни грешки на съперника си. Тази тактичност се оказа сполучлива и руснакът осъществя пробив за 6-5 след три поредни непредизвикани неточности на Оже-Алиасим. Световният №2 стигна до три поредни брейкпойнта, само че не осъществя нито един от тях след двойна и непредизвикана неточност, последвана от доста добре разчетено излизане при мрежата на Оже-Алиасим. Това обаче не обезвери Медведев и в последна сметка той завърши гейма с ас, надделявайки със 7-5 в четвъртата част.

Канадецът опита да показва бързата и технична игра, която сподели във втория сет, само че показваше все по-видими признаци на отмалялост, до момента в който Медведев продължаваше да поддържа все същото високо движение, което му разреши да пробие и да поведе с 3-1. Оже-Алиасим понижи резултата, само че след петия гейм изиска здравно спиране поради болки в глезена.

Световният №9 се завърна на корта, само че придвижването му бе затруднено. Въпреки това обаче той продължи да дава всичко от себе си и напъните му бяха на път да бъдат възнаградени, когато доближи до два следващи брейкбола при 4-5. Те обаче бяха пропуснати след две несполучливи офанзиви, а след това сервисът на Медведев му разреши да си върне контрола върху гейма и да победи с 6-7(4), 3-6, 7-6(2), 7-5, 6-4 след 4 часа и 42 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР