Аукционер, разкрит от BBC, признава, че е продавал незаконно редки древни монети

...
Британски аукционер, който беше в центъра на разследване на BBC,
Коментари Харесай

Британски аукционер, който беше в центъра на разследване на BBC, се призна за виновен в съд в Ню Йорк за поредица от обвинения във връзка с незаконни продажби на редки древни монети.

Ричард Бийл, директор на базираната в Лондон аукционна къща Roma Numismatics, призна две обвинения в заговор и три обвинения в престъпно притежание на откраднато имущество, показват съдебните документи.

Той беше обвинен във фалшифициране на произхода на най-скъпата монета, продавана някога на търг – златната Eid Mar, която донесе 4,19 милиона долара (3,29 милиона британски лири) през 2020 г. – и древна сребърна монета от Сицилия Наксос, която беше продадена по същото време за $292 000.

Той също така призна, че е фалшифицирал произхода на редица сребърни декадрахми на Александър Велики от „Съкровището от Газа“, които бяха продадени от Roma Numismatics и чийто подозрителен произход беше изваден на бял свят от документален филм на BBC News на арабски през 2020 г.

Ловци на съкровища: Интерактивно разследване

Разследването документира как три години по-рано рибари в палестинската територия са открили десетки монети, които датират от 4-ти век пр.н.е. Скоро след намирането на монетите те изчезнаха.

"Те са в ръцете на хора, които не знаят какво представляват тези [монети], защо са тук и какво представляват за страната ни. Това е много болезнено“, каза Фадел Алатол, местен археолог, който е идентифицирал монетите, намерени от рибарите, преди да бъдат вероятно продадени, каза пред BBC през 2019 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР