ATP Cup дебютира в тенис календара през 2020-та година и

...
ATP Cup дебютира в тенис календара през 2020-та година и
Коментари Харесай

ATP Cup бива заменен от смесен турнир; Григор и Томова с шанс за участие

ATP Cup дебютира в тенис календара през 2020-та година и бързо се трансформира в едно от най-обичаните тенис събития. Промененият формат на " Купа Дейвис " значително понижи интереса към отборните надпревари, само че новият шампионат върна тръпката към този вид съревнования и самите ние я усетихме с присъединяване на България в дебютното издание на надпреварата, когато нашите момчета реализираха популярни триумфи над Англия и Молдова, с цел да завършат на влиятелното 9-то място в крайното класиране. Впоследствие родните ни представители нямаха късмет да вземат участие в последните две години, тъй като броя на тимовете беше понижена, само че от идния сезон се очакваше класическият формат да бъде възобновен и по този начин още веднъж да забележим " лъвовете " в деяние.

Изглежда обаче тази прелестна вероятност няма да се сбъдне, тъй като съгласно английския публицист Стюърт Фрейзър повече в никакъв случай няма да следим въпросния шампионат. Изглежда, че ATP Cup ще бъде сменен от напълно ново съревнование, което се чака да носи името United Cup. Надпреварата още веднъж ще бъде отборна, единствено че ще прилича повече на несъществуващата към този момент Hopman Cup, тъй като ще бъде от разбъркан темперамент. Разликата е, че този шампионат няма да е от показателен темперамент и ще носи точки за ранглистата на участващите мъже и дами. Засега е планувано в надпреварата да вземат участие 16 отбора, които да бъдат разграничени в по 4 групи, а най-хубавите два отбора от всяка да продължат към етапа на четвъртфиналите. Самите конфликти пък ще се състоят от общо 3 мача, като първо ще се играе поединично, а най-после ще има решителна среща на смесени двойки. За момента не е ясно по какъв тъкмо метод ще се дефинират страните участници, само че в случай че употребяваме формулата от ATP Cup, то България сега заема ролята на трета запаса.

Tennis to launch a new ATP and WTA mixed event at the start of the season in Australia. The " United Cup " will replace the ATP Cup, offering top men and women the opportunity to represent their countries together. A good move for the sport. Exclusive:
— Stuart Fraser (@stu_fraser)

Както знаете, то там се вземаше под внимание класирането на най-хубавия състезател от съответната страна, а все още Григор заема 19-тата позиция и има добър късмет да изведе него и Виктория Томова до присъединяване на United Cup, защото за момента Хърватия заема последното хипотетично място в схемата, само че международният номер 17 Марин Чилич не е чак толкоз надалеч пред първата ни ракета и също така има да пази доста повече точки до края на 2022-ра.

Самият Димитров има подобен опит, имайки поради паметното му показване с Цветана Пиронкова на Hopman Cup през 2012-та, когато нашите сънародници надделяха тимовете на Съединени американски щати и Дания, но отстъпиха на Чехия и не продължиха към финала. Австралия пък още веднъж ще одобри събитието, като всяка обособена група ще се организира в друг град, а ето и кои страни можем да чакаме да се включат в шампионата съгласно предварителните упования и сметки.

16 teams will compete in the new mixed United Cup. We don`t know yet what the qualification method will be, but these are the countries that would enter based on:

- ranking of the best player of the country
- combined ranking of the best 2 players

(Using current race)
— JI (@juanignacio_ac)

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР