Атина гони двама руски дипломати, а на други двама е

...
Атина гони двама руски дипломати, а на други двама е
Коментари Харесай

Гърция гони руски дипломати, месили се за името на Македония

Атина гони двама съветски дипломати, а на други двама е неразрешено да влизат в страната, заяви гръцкият вестник „ Катимерини “, като се базира на високопоставени дипломатически източници.

Мерките са свързани с „ противоправни дейности против националната сигурност “ и „ са отговор на противозаконни дейности на гръцка територия, които съставляват интервенция във вътрешните работи на Гърция “, прецизира вестникът.

Сред обвиняванията против съветските дипломати са опити за събиране и разпространение на информация, а също подкупване на държавни служители.

Сблъсъци в Солун поради контракта с Македония
„ Инициативата на Атина не е „ гръм от ясно небе “, само че е отговор на редица координирани дейности в опит за разширение на въздействието на Русия в Гърция “, написа още изданието.

Подчертава се, че Гърция желае да поддържа положителни връзки с Русия, да спомага за дружбата сред двата народа, съдействието сред държавните управления и субектите на гражданското общество в двете страни. По думите на източниците обаче това може да се прави единствено въз основа на паритет и при взаимно ценене на суверенитета и независимостта на двете страни.

Атина постоянно е била изключително внимателна в гръцко-руските връзки, както и в тази ситуация с отравянето на Скрипал, когато Гърция не последва образеца на останалите западни страни, изгонили съветски дипломати, напомня „ Катимерини “.

Изданието твърди, че е имало опити Русия да се намеси в изключително чувствителни национални проблеми и ползи на Гърция на Балканите и по-специално по въпроса за името на Македония. „ Дипломатическите източници означават, че решението на Атина се отнася извънредно към дейностите на тези четирима души, а не общото положително отношение на Гърция към Русия “, се споделя в обявата, представена от РИА Новости.

Цитирани са и думи на източниците на изданието, че всевъзможни реакции в отговор на Москва ще доведат до „ по-нататъшни рецидиви “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР