Ателиетата в жилищните сгради отново да имат статута на апартаменти.

...
Ателиетата в жилищните сгради отново да имат статута на апартаменти.
Коментари Харесай

Ще придобият ли ателиетата отново статут на жилища?

Ателиетата в жилищните здания още веднъж да имат статута на жилища. Това е било обсъждано на последното съвещание на работна група за промени в строителните закони и наредби. Предложението е било направено от сектора, се схваща от думите на зам.-министъра на районното развиване Стефан Аспарухов.

Той го оповестява като част от промени, които ще се случат след гласоподаване на промените в Закона за устройство на територията от Народното събрание. В момента тече тяхното публично разискване.

В началото на 2021 година, по искане на Столичната община, ателиетата отпаднаха от закона, с цел да се пресекат порочни практики, при които такива пространства се продават като жилища, а не дават отговор на условията. За ателие е задоволително да има хигиеничен възел, до момента в който за жилище - независим вход, най-малко едно помещение за кухня или кухненски бокс, баня с тоалетна, складово помещение, което може да е гараж или мазе. До 2017 година за ателиетата не се изискваше даже да има опция за пазаруване на гараж или паркомясто, до момента в който за жилище би трябвало да има такова, написа " 24 часа ".

Занижените условия за ателиетата и ненапълно по-ниската им цена доведоха през годините до това при новото строителство да се продават жилища, само че по документи да се водят ателиета. Един от претекстовете на Столичната община за отпадането им от закона бе и това, че живеещите в ателиета даже не са длъжни да се записват адресно, тъй като те не се считаха за жилища. 

Чрез ателиетата се заобикаляше и още едно ограничаване, което не разрешава да има жилище с напълно северно ревю. По време на работната среща обаче се оказва, че архитекти са поискали това да отпадне, до момента в който наредбата сега изисква даже за заварено състояние да се раздели жилището, с цел да може да има най-малко едно помещение, което да е насочено на североизток или северозапад. В противоположен случай не може да бъде даден статут на жилище.

Предложението на сектора обаче е да се позволява и напълно северно ревю на всички пространства и такива апартаменти да се наричат  “северни ".

Спор по време на съвещанието на работната група за промени в строителните закони е имало поради настояването на сектора да се преразгледа статутът на еднофамилните и многофамилните къщи. За тях също има планувани пари за саниране по проекта за възобновяване, само че строителите настояват, че определенията за двата типа къщи сега не са верни.

Според наредбата единствено в многофамилните къщи може да има и други пространства с изключение на жилищни, да вземем за пример магазини, офиси, портиерна, пространства за общо прилагане и други В градовете обаче има доста еднофамилни къщи с един притежател, в които има магазин на партера, и те не биха могли да се възползват от средствата за саниране.  От думите на Аспарухов обаче излиза наяве, че това би трябвало да се дискутира в допълнение, тъй като ще се отрази на доста други сфери на активност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР