Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при определяне

...
Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при определяне
Коментари Харесай

Ателиетата ще могат да получават статут на жилища

Ателиетата ще могат да получават статут на жилища при установяване на предназначението на постройките. За едностайните жилища към този момент ще се позволява да се разполагат и на север, североизток и северозапад. Това плануват оповестените за публично разискване промени в Наредба № 7 за разпоредбите и нормативите за устройство на обособените типове територии и устройствени зони, оповестиха от Министерство на районното развиване и благоустройството. 

Досега се изискваше едностайните жилища да имат ревю единствено към юг, югоизток, югозапад, изток или запад. Предлаганите промени ще разрешат на притежателите на такива обекти да получават адресна регистрация и да употребяват произлизащите от нея права за достъп до обществени услуги. Така ще се решат и проблемите за тези парцели при присъединението към мрежи и уреди на техническата инфраструктура.

Отпада условието за пространствата в подпокривните пространства да имат най-малка височина от 1,5 м, планува още планът на наредбата.

Изискването за светла височина на първия надземен етаж в нови жилищни здания, когато е предопределен за магазини и заведения за хранене, ще се отнася и за постройките със смесено предопределение.

В региона на проектирането се отстранява опцията за друго пояснение от администрациите на условията за броя на комините в дневните с кухненски бокс.

Конкретното предопределение на нежилищните обекти в приземните етажи ще се дефинира с капиталовия план, а не както досега – с вписаната сигнатура в устройствения проект. Определяне на съответното предопределение на нежилищни обекти в приземните етажи още на стадия на устройственото обмисляне е нецелесъобразно. То следва да се прави при капиталовото планиране съгласно капиталовите планове на възложителя, отчитайки пазарните особености на местоположението, ориентацията и спецификата на обекта, написа в претекстовете на наредбата.

Премахва се ограничаването за разполагане на балкони и еркери в еднометровите линии на фасадите, с изключение на при подписано застрояване. Така архитектите към този момент ще имат по-голяма независимост при създаването на обемно-планировъчните решения.

Измененията в наредбата ще дадат опция на общините да утвърждават задачи за проекти и техните промени с по-облекчени условия за общата конструкция на територията и преобладаващото предопределение на нейните елементи.

Премахват се съществуващи неясноти и се обяснява понятието организационен режим съгласно това дали устройственият проект е на община или на град. Към момента условията за общите проекти на общините се задават като такива за градове. За задачата се дефинират детайлно видове устройствени зони с техните разновидности, конкретизиращи устройствения режим с авансово заложени устройствени индикатори. Това е особено за проектите от по-ниско ниво.

Проектът на Наредба № 7 е резултат от работата на междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на районното развиване и благоустройството. Цели се реализиране на сходство на наредбите в наредбата с тези на Закона за устройство на територията и другите нормативни актове, свързани с капиталовия развой.

След приемането на препоръчаните промени тя ще отговори на многократните промени в Закона за устройство на територията. Ще се преодолеят проблеми, свързани със индивидуален прочит на нормите и прекалено удължение на административните периоди при одобряването на плановете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР