Атанас Скатов е падал 1800 м при инцидента, след който

...
Атанас Скатов е падал 1800 м при инцидента, след който
Коментари Харесай

Атанас Скатов е падал 1800 метра

Атанас Скатов е падал 1800 м при случая, след който почина в петък под подлия връх К2 (8611 м). Това разкри пред "България Днес " анализаторът на данни към трекинг компанията "Севън Съмит " Танесвар Гурагай.

Огромната височина зачеркнала всички шансове за негово избавяне макар бързата интервенция на пакистанската войска. Спасителен хеликоптер локализира мястото на рухването. Трима шерпи, водени от именития Чанг Дава Шерпа, прибраха тялото на българина. Емблематичният лидер даде най-актуалната информация за повода на гибелта. Той зачерта първичната версия за скъсано въже. Вместо това показа, че случаят е станал поради неточност при обезопасяването на Атанас Скатов.

"Вероятно е бил изтощен - добави Танесвар Гурагай. - Преходът е дълъг, а въпреки всичко това е К2. Ако не се е чувствал добре, въобще не е трябвало да потегля. Неговата брачна половинка (б.а. - Шени Бензеш е другарка на Скатов) знае повече елементи. "

Бащата на Атанас Скатов - Георги Стоянов, разкри евентуалната причина за умората на алпиниста. В нощта преди рухването сливналията евентуално не е могъл да възвърне своите сили в Лагер 3 под върха. Заради неприятното време лидерът на експедицията Чанг Дава Шерпа предлага слизане. Всички участници като се изключи четирима се преценяват с неговата преценка и в ранните часове на петък потеглят надолу.

"20 души са спали в три палатки - показа Георги Стоянов. - Вероятно е бил изтощен. Той не може да се съпоставя с шерпите, които там са родени. "

Таткото удостовери и проблемите с разстройство на Атанас Скатов още на базовия лагер. Заради стомашно-чревна зараза алпинистът подвигна температура, имаше повръщане и трябваше в продължение на пет дни да пие антибиотици.

"На него му е задоволително картофите да бъдат сготвени с месо, а след това да са отделени. Дори и малко лой ще му се отрази. От 10 години е веган и не е консумирал месо - описа Георги Стоянов. - Дори ни беше споделил по какъв начин останалите са мислели, че крие месо по облеклата си. "

Все още няма съответен ден, когато се чака да бъде върнато тялото на Атанас Скатов. Според родителите това ще стане към края на седмицата.

"Вероятно в четвъртък или петък - удостовери Георги Стоянов. - От външно министерство и посолството се занимават с детайлностите. Ще бъде върнат с постоянен полет. Има и много багаж с него. "

От външно министерство потвърдиха, че спомагат за връщане на тялото, само че отхвърлиха да дадат спомагателна информация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР