Атанас Атанасов срещу Цецка Бачкова.Това са двете кандидатури за председател

...
Атанас Атанасов срещу Цецка Бачкова.Това са двете кандидатури за председател
Коментари Харесай

Атанас Атанасов срещу Цецка Бачкова за лидерския пост в ДСБ, Радан Кънев не гласува

Атанас Атанасов против Цецка Бачкова.

Това са двете кандидатури за ръководител на " Демократи за мощна България " (ДСБ). Националният съвет на партията, която е в състава на обединението " Демократична България " (ДБ), се събира през днешния ден, с цел да избере управление. Делегатите, които се чака да се съберат в Зала 3 на НДК, са към 550 души.

Но какво е разпределението на силите?

Атанас Атанасов е сегашният водач на ДСБ. Той подаде оставка след парламентарния избор през ноемрви, като тогава това направиха управленията и на трите обединения в Демократична България (и " Да, България " и " Зелено придвижване " ). Причината бе, че обединението получи едвам 166 968 гласа, или 6,37% при 345 331 (12,64 на сто) на вота през юли - или двойно по-малко.

Отделно в устава на ДСБ е записано привикване на Национално заседание в период от до три месеца след провеждането на парламентарни избори.

Номинациите завършиха и на финала остават Атанасов и Бачкова, която сега е един от тримата му заместници в партията. И евродепутатът Радан Кънев, който също е зам.-председател, имаше номинации (от Сливен и Бургас), само че разгласи, че няма да взе участие в конкуренцията.

Бачкова се самоиздигна, макар че се очакваше, в случай че някой я номинира, това да е 24 МИР - София. Тя изпадна в последния миг от листите на ДСБ за вота през ноември - за 24 МИР - по решение на Атанасов, като се очакваше да е лидер, по нейно лично гледище. След което от същия МИР подеха акция по искане на оставката на водача. И по тази причина не е изненада, че в този момент се изправя против водача.

Според изследване на Клуб Z се чака генералът да завоюва, като Бачкова получи сред 60 и 90 гласа на " конгреса ".

Гласуването е скрито, с бюлетини. Печели този, получил гласовете с нормално болшинство. От ДСБ показват, че за честността на вота ще наблюдават наблюдаващи.

Самият Радан Кънев няма да участва, защото е карантиниран и е в Брюксел. Ще взе участие в Националното заседание онлайн. Като евродепутат той е пратеник по право. В партията е зародил въпросът може ли да упълномощи някой да гласоподава от негово име. Пред Клуб Z той уточни, че съгласно него това би било срещу устава и не е правил такива действия към мандатната комисия, която може да позволи проблема.

Очаква се след избора, в случай че Атанасов бъде избран отново, Бачкова, както и третият заместител - Димитър Сяров да изгубят позициите си на зам.-председатели и да бъдат сменени с част от регионалните шефове от ДСБ.

Основни водещи на конгреса ще са Йордан Иванов (областен шеф на Пловдив) и Людмила Илиева (Велико Търново), ще им оказват помощ Любен Иванов и Катя Панева (съответно Видин и Хасково).

Очаква се Радан Кънев да резервира позицията си на заместник-председател.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР