Атаката на летище Кабул показва, че талибаните не могат да

...
Атаката на летище Кабул показва, че талибаните не могат да
Коментари Харесай

Уасим Насър от France24: Атака срещу американци сега е всичко, но не и в интерес на талибаните

Атаката на летище Кабул демонстрира, че талибаните не могат да слагат страната под надзор, споделя Уасим Насър, публицист във френския тв канал France24. " Сега на всичко от горната страна те ще би трябвало да водят битка с тероризма против Ислямска страна ", акцентира той в изявление за Брита Зандберг от " Der Spiegel ".

Насър e специалист по джихадизъм и създател на книгата " Ислямска страна - приключен факт ", в която проучва произхода и развиването на терористичната формация. Консултант е на документалния филм " Студио гнет ", номиниран за премия " Еми " през 2017 година.

- Това, от което мнозина се опасяваха от дни, в този момент се случи: имаше офанзива на летището в Кабул с няколко детонации. Според разнообразни източници има най-малко 90 починали и 140 ранени. Какво може да се каже за офанзивата на този ранен стадий?

- Отрано имаше доста доказателства, че това нахлуване е пристигнало от афганистанския клон на " Ислямска страна " (ИД), който в това време също призна това. Те бяха самоубийци на ИД.

- Защо толкоз бързо бяхте сигурни, че това е ИД?

- Това е единствената група, която има интерес от сходна офанзива, тъй като бойците на ИД показват, че талибаните не са в положение да поемат контрола над завладения от тях град. И се дистанцират от дейностите на талибаните, които дни наред толерират афганистанците да бъдат извеждани от страната със самолети. Мнозина виждат в това изменничество, освен последователите на ИД.

- Какво значи това за новото талибанско държавно управление?

- Днешните детонации ги слагат в извънредно мъчно състояние. Атака против американците в последните дни на заминаването им беше всичко друго, само че не и в полза на талибаните. Те бяха победили най-голямата военна мощ в света, за какво в този момент би трябвало да нападат американците и по този начин да рискуват всичко, което са постигнали? Но в този момент те би трябвало да реагират, т.е., строго видяно, талибаните в този момент би трябвало да водят битката с тероризма в личната си страна, въпреки и сами, без поддръжката и техническото съоръжение на американската войска. Това се усложнява по всевъзможен метод.

- Защото талибаните не могат да създадат това?

 Мохамед Халаф пред Dir.bg: Съединени американски щати унижаваха държавното управление на президента Гани Виж още

- Ислямска страна от дълго време е съперник на талибаните. Именно тя последно извърши огромните, съдбовни офанзиви в Кабул. Тя е същинската заплаха, а не Ал Кайда. Американците започнаха всеобщи дейности против бойци на ИД в страната през последните години. Но дали ще продължат да вършат това с въоръжени дронове или крилати ракети? Никой не може да каже това в този миг. На първо място, талибанските управници са сами и никой не знае дали техните бойци могат да се оправят с тази задача. Ще бъде мъчно без поддръжката на американците. Но има и различен проблем: в случай че в този момент талибаните организират антитерористични интервенции, това може да разедини страната и да я раздели на два лагера. Всички, които считат, че към този момент не са показани от новото си държавно управление,

- Каква е разликата сред талибаните през 2021 година и тези, които управляваха Афганистан от 1996 до 2001 година?

- Всъщност не е огромна. Най-накрая би трябвало да спрем да се преструваме, че имаме работа с ново потомство талибани. Новият началник на техния политически офис, мола Абдул Гани Барадар, прекара осем години в пандиза в Пакистан, той беше непосредствен другар на някогашния талибански водач Мула Омар. Новият номер две в групата, Сираджудин Хакани, е член на войнствената мрежа Хакани, която има тесни връзки с Ал Кайда. Наскоро назначеният губернатор на Хост, Мохамад Наби Омари, беше в Гуантанамо в продължение на дванадесет години и подписа договорка със Съединените щати за освобождение единствено с помощта на замяна с американски пленник. Хората са все същите, идеологията е останала същата. Но в този момент те се държат по-политически и стратегически. Научили са доста.

- След офанзивите на 11 септември мрежата на Хакани подсигурява, че управлението на Ал Кайда е прикрито във Вазиристан, планински регион в Северен Пакистан. Предвид околните връзки на талибаните с тази мрежа, евентуално ли е Афганистан още веднъж да се трансформира в несъмнено леговище за бойците на Ал Кайда?

- Те са в страната от дълго време. Но дали талибаните ще им разрешат да възнамеряват офанзиви против Европа и Съединени американски щати от Афганистан? Не мисля по този начин. По простата причина, че офанзивите на 11 септември осуетиха всички проекти на талибаните.

 Евгений Дайнов пред Dir.bg: Сега Америка наподобява слаба, объркана и обезсърчителен съдружник Виж още

- Какво желаете да кажете с това?

- Талибанското държавно управление по това време искаше да бъде политически признато; то одобри делегации и представители на Организация на обединените нации от други страни. С офанзивите Ал Кайда унищожи всички тези проекти. Между другото, офанзивите на 11 септември не бяха планувани и готови в Афганистан, а основно в Хамбург и Съединени американски щати, макар че Осама бин Ладен бе трансформирал страната в своя база. Така или другояче, Ал Кайда през днешния ден логистически към този момент не е в положение да извърши терористична офанзива като на 11 септември. Групата е прекомерно слаба.

- Но и това може да се промени. Отсега нататък Ал Кайда може да работи в страната, незасегната от американското наблюдаване.

- Точно по този начин, в този момент те заобикалят американския радар. Ще докара ли това състояние до подсилване на организацията още веднъж? Определено да. Но няма да има повече подготвителни лагери за " задгранични бойци " от Европа, както преди 2001 година, това е модел от предишното. Видяхме, че терористите в Европа могат да правят офанзиви без такова образование. Мисля, че връзките сред талибаните и Ал-Кайда са толкоз тесни, че новото държавно управление може да държи тази терористична група под надзор, за разлика от ИД.

- Означава ли това, че Ал Кайда към този момент няма да бъде опасност, а ИД ще бъде още по-опасен?

- И двете терористични групи ще се възползват от обстановката и ще укрепят личните си редици, откакто американците се изтеглят. Решаващият миг обаче е, че към момента не знаем по какъв начин ще наподобява новото талибанско държавно управление и какъв курс ще поеме. Ще остави ли дамите на избрани позиции, ще могат ли девойките да вървят на учебно заведение? Ще разреши ли на шиитите в страната да продължат да практикуват вярата си? Ще води ли уверено битка с тероризма? Все още никой не знае какъв брой помирително или коренно ще бъде, само че доста ще зависи от това. Целият свят ще следи това доста деликатно. Западът, ти и аз, само че и джихадистите.

- И ще извършите ли своите заключения от това?

- Абсолютно. Ако този нов курс не е в тяхна изгода, това ще докара до нови бойци, изключително към ИД. Може би даже ще има дезертьори от редиците на талибаните, които не са хомогенна група между тях. Преди всичко това може да докара до вътрешни спорове, борби и офанзиви в самата страна. Мисля, че ще можем да преценим това по-точно след месец-два.

Превод: Лалка Дрянова,
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР