Астрономите са открили повтарящ се радиосигнал от екзопланета и звездата,

...
Астрономите са открили повтарящ се радиосигнал от екзопланета и звездата,
Коментари Харесай

Учени откриха нова екзопланета с размерите на Земята

Астрономите са разкрили повтарящ се радиосигнал от екзопланета и звездата, към която тя обикаля, ситуирани на 12 светлинни години от Земята. Сигналът допуска, че планетата, която е с размерите на Земята, може да има магнитно поле и даже атмосфера, оповестява CNN.    Магнитното поле на Земята пази атмосферата на планетата, която е нужна, с цел да се развива живот, като отклонява енергийните частици и плазмата, които излъчва Слънцето. Откриването на атмосфери към планети, ситуирани отвън нашата Слънчева система, може да значи съществуването на други светове, които евентуално могат да поддържат живот.    Учените са уловили мощни радиовълни, идващи от звездата YZ Ceti и скалистата екзопланета, която обикаля към нея, наречена YZ Ceti b, по време на наблюдения благодарение на телескопа Karl G. Jansky Very Large Array, ситуиран в Ню Мексико. Изследователите считат, че радиосигналът е основан от взаимоотношението сред магнитното поле на планетата и звездата, прибавя още CNN.    Изследването, в което в детайли са разказани откритията, е оповестено в списание Nature Astronomy.    " Видяхме първичното експлоадиране и то изглеждаше красиво ", споделя в изказване водещият създател на проучването Себастиан Пинеда, астрофизик-изследовател в Университета на Колорадо. " Когато го видяхме още веднъж, това беше доста показателно, че може би в действителност имаме изобретение. "     По думите му наличието  на магнитно поле може да попречи на атмосферата на планетата да бъде разрушена с течение на времето, когато частици се освобождават от звездата ѝ и я бомбардират.    

Как се появяват мощните радиовълни 
За да могат радиовълните да бъдат засечени на Земята, те би трябвало да са доста мощни, споделят откривателите.    " Дали една планета ще има атмосфера или не, може да зависи от това дали има мощно магнитно поле или не ", споделя Пинеда.    По-рано откривателите са откривали магнитни полета на екзопланети, сходни по мярка на Юпитер, най-голямата планета в нашата Слънчева система, само че откриването на такива при по-малки планети с размерите на Земята е извънредно мъчно, защото те всъщност са невидими.    " Затова търсим планети, които са доста покрай звездите си и са с размери, сходни на тези на Земята ", споделя пред CNN Джаки Виладсен, доцент по физика и астрономия в университета " Бъкнел " в Пенсилвания. " Тези планети са прекомерно покрай звездите си, с цел да могат да бъдат място, където бихте могли да живеете, само че тъкмо поради тази непосредственост те улавят голям брой обекти, идващи от звездата им. Ако планетата има магнитно поле и поема задоволително количество звезден материал, това ще накара звездата да излъчва мощни радиовълни. "     YZ Ceti b изминава една обиколка към звездата си единствено за два земни дни. В същото време най-кратката орбита в нашата Слънчева система е на планетата Меркурий, на която са нужни 88 земни дни, с цел да приключи една обиколка към Слънцето.    Докато YZ Ceti b се върти към звездата си, плазмата от естествения сателит се сблъсква с магнитното поле на планетата, отскача и взаимодейства с магнитното поле на звездата. Всички тези енергийни реакции основават и освобождават мощни радиовълни, които могат да бъдат засечени на Земята.    Впоследствие откривателите мерят откритите радиовълни, с цел да дефинират силата на магнитното поле на планетата.   

Скалист претендент за екзопланета 
Изследователите считат, че YZ Ceti b е най-хубавият претендент за скалиста екзопланета с магнитно поле, забелязван до момента, показва още CNN.     " Това в действителност може да е тя ", споделя Виладсен. " Но мисля, че ще има доста следваща работа, преди да се появи в действителност положително удостоверение за радиовълни, породени от самата планета, защото за момента има подозрения, че радиосигналът в действителност идва от звездата. "     Новите радиотелескопи, които би трябвало да влязат в употреба през това десетилетие, биха могли да оказват помощ на астрономите да открият повече сигнали, които допускат магнитни полета, споделят откривателите.    " Търсенето на евентуално обитаеми светове в други слънчеви системи зависи частично от опцията да се дефинира дали скалистите, сходни на Земята екзопланети фактически имат магнитни полета ", споделя Джо Пеше, програмен шеф на Националната радиоастрономическа обсерватория на Съединени американски щати. " Това проучване демонстрира освен, че тази съответна скалиста екзопланета евентуално има магнитно поле, само че и дава обещаващ способ за разкриване на повече такива. "    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР