Астрономите, ръководени от Саймън Джефри от обсерваторията Арма“ в Северна

...
Астрономите, ръководени от Саймън Джефри от обсерваторията Арма“ в Северна
Коментари Харесай

Откриха най-горещите звезди в космоса


Астрономите, ръководени от Саймън Джефри от обсерваторията „ Арма “ в Северна Ирландия, са разкрили 8 от във Вселената. Те имат температура на повърхността си над 100 000 градуса, като едно от тях надвишава 180 000 градуса.

Топлината се генерира, тъй като тези звезди са в края на своя и към този момент са се свили съществено и са изхвърлили външните си пластове. Някои от тях може да са резултат и от сливането на две планети от вида бели джуджета.

Нашето слънце е единствено умерено, в случай че се съди по звездните стандарти. То е с температура на повърхността от към 6000 градуса. Принадлежи към долната междинна зона на звездните спектрални класове.

Белите или синкаво-бели звезди като Вега, Ригел или Сириус са доста по-горещи от нашето слънце. Те могат да се нагорещяват до 50 000 градуса.

Изследването на астрономите демонстрира стадиите на развиване на в прехода им от червен колос към бяло джудже. В тази фаза звездата, която в началото е била доста раздута, се свива мощно, изхвърля част от обвивката си и кондензира компактното си в горещото ядро.

Тъй като тези са изразходвали съвсем цялото си гориво за синтез на водород, по-тежките детайли като хелий, О2 и въглерод са преобладаващи на тяхната повърхнина. Освен това материята на тези звездни е извънредно плътна, което ги прави и толкоз горещи.

„ Тези планети джуджетата могат да имат на повърхността “, изяснява съавторът на изследването Клаус Вернер от университета в Тюбинген. Досега са известни към 300 богати на хелий планета джуджета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР