Астрономи съобщиха за откриването на две планети, които споделят една

...
Астрономи съобщиха за откриването на две планети, които споделят една
Коментари Харесай

Астрономи откриха двойка планети, обикалящи в една и съща орбита около звезда

Астрономи оповестиха за откриването на две планети, които споделят една и съща орбита към своята звезда, оповестява Българска телеграфна агенция. Според учените това е най-убедителното до момента доказателство за сходно необичайно галактическо сдвояване, за което те от дълго време подозират.

Използвайки телескоп в Чили, екипът под управлението на учени от Испания е забелязал облак от парчета в същата орбита като тази на към този момент доказана планета, обикаляща към звезда на 370 светлинни години в съзвездието Кентавър. Изследователите позволяват, че това е или планета в развой на образуване, или остатъци от тогавашна планета.

Известно е, че метеоритите съпровождат планети към техните звезди - да вземем за пример Юпитер и неговите по този начин наречени троянски метеорити.

Учените споделиха, че ще би трябвало да изчакат до 2026 година, с цел да проследят както би трябвало двата обекта към звездата, известна като PDS 70. Потвърдената планета прави една обиколка за 119 години. Тя е газов колос като Юпитер, само че е три пъти по-голяма. Известно е, че различен газов колос обикаля към тази звезда, въпреки и от доста по-голямо разстояние.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР