Астрономи откриха най-бързо разрастващата се черна дупка за последните девет

...
Астрономи откриха най-бързо разрастващата се черна дупка за последните девет
Коментари Харесай

Астрономи откриха огромна черна дупка

Астрономи откриха най-бързо разрастващата се черна дупка за последните девет милиарда години, съобщи ДПА, като цитира Австралийския народен университет.

Черната дупка, с маса от три милиарда слънца, гълтам еквивалента на една Земя всяка секунда и свети 7000 пъти по-ярко от цялата светлина от нашата вселена, настояват астрономите, които са я разкрили.

Находката е дело на интернационален екип, работещ под управлението на учени от Австралийския народен университет.

"Астрономите търсят обекти като този повече от 50 години. Те са разкрили хиляди по-бледи, само че този изумително ослепителен се е промъкнал неусетно ", сподели водещият откривател Кристофър Онкен. Той дефинира откритието като "много огромна, непредвидена игла в купа сено. "

"Сега желаеме да разберем за какво този обект е друг - случило ли се е нещо пагубно? Може би две огромни галактики са се сблъскали една в друга, насочвайки доста материал към черната дупка, с цел да я захранят ", споделя специалистът.

Според екипа черната дупка е 500 пъти по-голяма от черната дупка в нашата Галактика. Това значи, че може елементарно да бъде забелязана от всеки с порядъчен телескоп, подложен в тъмна зона.

Информация за откритието е оповестена в arXiv.org.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР