Астероид с диаметър около 15 метра ще прелети тази вечер

...
Астероид с диаметър около 15 метра ще прелети тази вечер
Коментари Харесай

Наш астроном: Астероид колкото къща лети към Земята и ако довечера навлезе в атмосферата експлозията му ще...

Астероид с диаметър към 15 метра ще прелети довечера край Земята. Космическата канара носи името “2012 ТС4” и минава на разстояние близо 51 хиляди километра от нас, сподели физикът от Института по астрономия към Българска академия на науките Пенчо Маркишки пред Нова телевизия.

Скоростта на “2012 ТС4” е 7 километра в секунда, а наблюденията са посочили, че скалата се завърта към оста си един път на всеки 12 минути. Рекордът по този индикатор обаче се държи от “2014 RC”, който се завърта един път на всеки 14 секунди.

От НАСА означават, че точното разстояние, на което ще премине метеоритът от Земята към момента не може да се дефинира с огромна акуратност, само че сигурно то ще е безвредно за нашата планета. При прелитането гравитацията на Земята най-вероятно ще промени орбитата на “2012 TC4” и ще повлияе на скоростта му на въртене към оста му, изясняват астрономите.

От обсерваторията „ Макдоналд “ на Тексаския университет са създали калкулации, че в случай че метеорит с подобен размер въпреки всичко се насочи и удари Земята, той ще изгори още в атмосферата. Въпреки това ще има мощна детонация, която може да аргументи строшаване на прозорци. Учените напомнят, че по сходен метод в земната атмосфера експлодира метеорит, който аргументи безпорядък в съветския град Челябинск през февруари 2013 година. Ранените при случая бяха над 1500 души.

Следващото посещаване на “2012 ТС4” покрай Земята ще е през зимата на 2019 година, демонстрират изчисленията. Тогава обаче той ще премине много по-далече, на към 30 милиона километра от нас.

Преминаването на метеорита ще може да се следи посредством виртуалния телескоп на уеб страницата www.virtualtelescope.eu .
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР