Астероид преминава днес близо до Земята, вторият за една седмица,

...
Астероид преминава днес близо до Земята, вторият за една седмица,
Коментари Харесай

Голям астероид ще премине много близо до Земята

Астероид минава през днешния ден покрай Земята, вторият за една седмица, съобщи АП. Новооткритият метеорит ще премине на 64 000 км от Земята половин час след среднощ българско време. Това е по-малко от една пета от дистанцията до Луната.

Размерът на метеорита, наименуван, 2018 Сухопътни войски, е 15 м на 40 м. Той евентуално е по-голям от експлодиралия над Русия преди пет години.

Пол Чодас, управител на Центъра на НАСА за близки до Земята обекти, сподели, че метеоритите с подобен размер нормално не се приближават толкоз до Земята. Това се случва един или два пъти годишно. Макар и днешното прехвръкване на метеорита да не е удивително с нищо, " то ни припомня, че метеоритите могат да минават доста покрай нашата планета и е значимо да ги следим ", изясни Чодас.

Във вторник различен метеорит мина на разстояние 186 000 км от нас, което е почти половината от дистанцията до Луната. И двата метеорита бяха открити на 4 февруари от астрономи от финансирания от НАСА план " Каталина " в Аризона. Миналата година бяха открити над 2000 близки до Земята метеорити.

Голям метеорит, наименуван Апофис, чийто диаметър е изчислен на 300 м, ще премине на една десета от дистанцията сред Земята и Луната през 2029 година Междувременно астрономите наблюдават за метеорити в галактическите сенки.

" Тези метеорити са прекомерно дребни, с цел да бъдат видяни, до момента в който не се приближат до нашата планета ", сподели Чодас. Такъв беше казусът с Челябинския астероид, паднал в Русия на 15 февруари 2013 година, който аргументи доста вреди, само че навлезе в атмосферата като огнена топка напълно ненадейно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР