Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) информира, че е получила

...
Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) информира, че е получила
Коментари Харесай

Не се хващайте: Как ни подвеждат събирачи на дългове

Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) осведоми, че е получила редица сигнали от жители за нова подвеждаща процедура на компаниите за събиране на задължения.

Тези компании са съумели да измислят метод, които да им разреши да заобиколят признатия неотдавна закон, въвеждащ 10-годишната безспорна отминалост.

Проверка на АЗП е открила, че някои колекторски компании подтикват жители, набедени за техни длъжници, да подписват съглашения за признание на дълга. По този метод човек губи правото си да се позове на отминалостта.

Така да вземем за пример, в случай че до достигането на 10-годишна безспорна отминалост остават няколко месеца, при подписването на такова съглашение тя започва да тече изначало. Често хората са оставени в заблудата, че сходно съглашение не се отразява на периода за отминалост.

Друга процедура на колекторските компании е да претендират с изключение на за главницата на дълга, но и за лихвите, разказани в погасителния проект на дадена банка. Банките от време на време, с цел да си възстановят в началото отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати най-малко главницата.

Когато колекторски компании изкупят тези заеми, постоянно на безценица и против едвам няколко %, те стартират да желаят от длъжниците да платят цялата сума, посочена в погасителния проект на банката (главница + банкова годишна лихва).

От АЗП ще сезират Комисията за отбрана на потребителите, както и омбудсмана Диана Ковачева.

От АЗП молят към потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от компаниите събирачи на задължения, написа money.bg. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР