Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите

...
Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите
Коментари Харесай

Храбрин Иванчев: Новите автомобили с онлайн регистрация в КАТ догодина

Асоциацията на вносителите предлага скрапинг стратегия за подмяна на колите над 15 година посредством държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината колите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме обединен указател на МПС и първичен обзор за техническа и екологична валидност на всички нововнесени коли Храбрин Иванчев е новият ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Иванчев има дълготраен опит в автомобилната промишленост - като изпълнителен шеф на " КИА Моторс България " повече от 18 години. От 15 години той е шеф на дилърството на " Субару " в София. През 2007 година Иванчев става шеф на франчайз подразделението на Europcar в България. От 2006 година той е член на съвета на шефовете на " Б.Л. лизинг ", а от 2016 година, два поредни мандата, е член на управителния съвет на ААП.

- Г-н Иванчев, какъв брой дни минаха, откогато застанахте отпред на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), и успяхте ли в дните на пандемия пълноценно да работите?

- От лятото, когато направихме общото заседание на асоциацията, което бе допустимо най необикновеното в изискванията на пандемия. Сегашното управление се състои в огромната си част от предходния директорски съвет, като имаме единствено двама нови. Благодаря на моя предходник - гн Миланов, за добре свършената работа. Така че тематиките, по които работи асоциацията, са продължение на тези, по които сме работили и до момента. Смея да настоявам, че след съвсем 30 години битие на асоциацията към този момент сме довели редица начинания до сполучлив край, като се стремим да спомагаме за решение на проблемите на всички участници в автомобилния отрасъл.

- За какви съответни начинания става дума?

- Съвсем неотдавна приключи една наша 10-годишна битка за публикуването на данните на регистрациите на транспортните средства от страна на КАТ по марки и модели. Така че към този момент ще имаме една изключителна изясненост какво се случва на нашия пазар - напълно детайлно. Досега информацията не беше цялостна и точна.

- В тази рецесия постоянно ли поддържате връзка с останалите членове на асоциацията?

Всеки от тях си има своите главоболия, свързани с рецесията и намаляването на продажбите... - Нашият отрасъл сплотява съвсем всички представители на автомобилните марки. В асоциацията са събрани близо 80 марки. В управителния съвет имаме представители и на бизнеса с камиони, рейсове и мотоциклети и сме основали една представителност. Така че най-важните тематики да се вземат решение с оптималната експедитивност. Имаме и концептуални тематики, които не могат да се решат в границите на един мандат, който е две години. Събираме се няколко пъти месечно, с цел да можем да определим екипите по стратегическите задания, по оперативните най-много работи нашият изпълнителен шеф госпожа Таня Груева. В момента приоритет ни е да създадем по този начин, че новите коли да се записват онлайн. Този развой се надявам да стартира през идната година.

- Електронната регистрация кого ще облекчи?

- Най-вече клиентите, с цел да понижим в оптималната степен опашките в КАТ и да дадем опция на тази институция да интегрира в своята активност услугите на електронното държавно управление. Всички знаем какъв призрачен сън е чакането в постройката на КАТ в " Дървеница ", а пък и в изискванията на пандемията от ковид още повече - на никого не му се чака по опашки.

- Каква ви е концепцията? Как тъкмо ще става тази онлайн регистрация?

- От тази година производителите започнаха да издават електронни документи на колите. Това е документ, в който се удостоверява всеки автомобил - все едно е неговият акт за раждане. Електронните документи се подават към една европейска организация, наречена EUCARIS. Тази организация събира голяма база данни в няколко страни - в Нидерландия стартира, а неотдавна и в Германия. От КАТ към този момент могат да вземат тези електронни документи. На базата на подаван от нас VIN номер на автомобил от Пътната полиция ще могат да теглят този документ и по този начин по електронен път да се прави регистрацията. Тази регистрация може да става единствено за нови коли, тъй като единствено те имат такива електронни документи. Старите коли са на хартия и ще би трябвало да се показват на гише в КАТ, както до момента.

- Този така наречен акт за раждане на автомобила ще има ли досие, ще се вкарва ли спомагателна информация по-късно?

- Няма да включва спомагателна информация като сервизна история да вземем за пример. Това е различен наш предпочитан план и се надяваме да се случи скоро. В нашето предложение по отношение на новия Закон за придвижване по пътищата беше планувано основаването на обединен указател за колите в България. Законът следва да бъде изпратен за координиране сред ведомствата и чакаме да забележим какво отношение ще се вземе по това наше предложение. Подобен указател е изработен в доста европейски страни.

- Нещо като авто ЕГН...

- Точно по този начин. Всеки автомобил, който се появи на територията на България, без значение дали е импортиран от компания, или частно лице, след неговата регистрация да се вписва в този обединен авто указател. След това всеки, който има досег с този автомобил, да вписва какво е правено по него - сервизи, застрахователи, лизингови компании и така нататък. Всеки сервиз ще има обвързване да вписва какви поправки са осъществявани по дадена кола в регистъра. Със основаването на този указател ще се решат доста проблеми. Един от тях е операцията на километрите, което в България визира голям брой коли. Ние сме страна, в която пазарът на използваните коли е преобладаващ. Веднъж като се вкарат данни в този указател, по-късно не могат да се връщат обратно, както всеобщо се прави с километражите. Друго наше предложение, което бе признато, е всички коли нов импорт да минават първичен механически обзор, преди да бъдат регистрирани у нас. Тази обстановка с безусловно безотговорен импорт да бъде прекъсната. На този първичен обзор с изключение на техническото положение на колата ще се открива и на какви екологични правила дава отговор. От идната година се чака ДАИ да стартира да поставя екостикери на колите, тъй че да бъде ясно този автомобил на каква еконорма дава отговор.

- Тези хрумвания бяха ли признати?

- При първичните ни диалози - да. Трябва да забележим по какъв начин са завършени в самия закон. Подобен указател би трябвало да се направи от държавна конструкция, както е в прилежаща Румъния, където освен че се самоиздържа, само че е и печеливша. Защото доста хора ще предпочетат да създадат информация за даден автомобил, преди да го купят против минимална такса, в сравнение с да го вземат без никаква публична информация. Тази услуга ще се употребява и от застрахователи и лизингодатели. Би могла да стане голяма база данни, в която всички компании, които си взаимодействат с автомобилния отрасъл, да могат да черпят извънредно достоверна и сигурна информация.

- По този метод обаче всички вносители на използвани коли би трябвало да излязат от сивия бранш...

- Ако желаеме да имаме първокласен автопарк и да се опитаме да понижим броя на жертвите по пътищата, това е един от методите. Винаги нашият апел към държавните управления е бил да стартираме да управляваме процесите, свързани с автопарка на България. За момента това не се случва Стартирайки с контрола на вноса на използвани коли, да се знае какви коли идват, че са механически изправни и не замърсяват прекалено околната среда. След това би трябвало да е ясно какви поправки се вършат по този автомобил. Какви елементи се влагат и на какви действителни километри е колата. Правителството да знае действително каква е автомобилната среда, с цел да може да се ръководят процесите.

- А в случай че частно лице реши единствено да си внесе кола от Германия, по какъв начин ще се действа.

- Няма никакъв проблем. Преди регистрация просто би трябвало да мине през този първичен механически обзор. Всеки сервиз би трябвало да се върже към този указател и да попълня какви поправки се вършат на този автомобил. Това е и една крачка към електронните сервизни книжки, тъй като при новите коли напълно скоро хартиените ще отпаднат.

- Какво се планува с тези екостикери от идната година? Какъв е последният вид?

- Доколкото сме осведомени, екостикери ще има от средата на идната година. Те са разграничени на няколко категории. Целта е най-много да ръководят автомобилните потоци, влизащи в централните елементи на огромните градове. Когато е доста нечист въздухът, коли, които не дават отговор на еконормите, ще бъдат спирани. Докато екологичните налози, доколкото знаем като асоциация, няма да се покачват през идната година.

- Във Франция вкарват от 1 януари солени екотакси за всички коли, които тежат над 1,8 тона. Има ли и в България някакви диалози за данъчни усложнения или пък облекчения. Или пък за бонуси при покупка на коли с електрически мотор?

- Това е от дълго време наболяла тематика. В последните години това, което виждаме и преди коронакризата, е че неналичието на такива екологични ограничения докара до това, че колите в България над 20- годишна възраст от началото на тази година набъбнаха с над 150 000 бройки. Статистиката на КАТ го демонстрира. Това е доста обезпокоително, тъй като у нас смъртността при пътни произшествия е над 2-3 пъти по-голяма, в сравнение с междинната в Европейски Съюз. В България умират доста хора по пътищата, тъй като автопаркът ни е доста стар. Старите коли нямат равнищата на пасивна и дейна отбрана, по този начин както са при по-новите МПС. От идната година още нови 11 такива системи стават наложителни за новите коли. Тук не включвам и замърсяването в градовете, което също води индиректно до преждевременна гибел. Ако не се вземат ограничения за надзор на вноса на използвани коли, нещата ще се влошат. Трябва да има най-малко минимална гаранция и отбрана на клиента, който си купува такава кола. Надяваме се, както и в цяла Европа, нашата страна да има нужната воля да се включи и в процеса по рационализация на автопарка със скрапинг стратегия. В момента в Европейски Съюз се дават обилни
бонуси при покупка на нови коли - в 22 страни, като този развой продължава към този момент над 10 години. Не е наложително дадена страна да е производител на коли, с цел да има такива бонуси. Пример за това са Хърватия и Гърция. Правителствата употребяват този миг да модернизират автопарковете, а също по този начин да дадат един подтик на електрификацията на автомобилния парк.

- А съответните оферти към политиците от страна на асоциацията какви са?

- Постепенно да се извадят от приложимост колите, които са над 15 години, като за всяка върната такава кола страната да дава екобонус на жителите при покупка на нов автомобил според от вида транспортно средство - дали ще е с бензинов, или дизелов мотор, хибрид или напълно електрически. Да има няколко равнища на поддръжка. - За какви суми става въпрос? - Това зависи от държавното управление, те би трябвало да преценяват какви са им опциите. Това ще е един добър знак в Европейски Съюз, че България поддържа модернизацията на автомобилния парк, тъй като въпреки всичко у нас в автомобилната индустрия за произвеждане на съставни елементи и елементи са заети над 67 000 души. България се стреми да има съвременен цех за произвеждане на коли, само че без държавна поддръжка това няма по какъв начин да стане. Един ослепителен образец в това отношение е Словакия, която за последните 20 години построи 4 огромни завода и се трансформира в най-големия авто производител на глава от популацията в целия свят. Като локация България е подобаваща за създаване на цех, само че трябват далновидни ограничения. Производителите се насочват там, където има огромен пазар или където ще получат финансова поддръжка.

- Какви са прогнозите за пазара на нови коли в България?

- До момента спадът е над 35 %, което в действителност е доста огромен удар върху сектора, още повече че тази година сме в тежка обстановка и в миг на промяна поради екологичните правила, които бяха наложени на територията на Европейски Съюз. Въпреки това извънредно сполучливо автомобилният отрасъл се приспособява към измененията. Колегите продължиха да се развиват. Очаквам тази година да приключим на към 30 % спад. За идната година е доста мъчно да се планува, тъй като сме в интервал на тотална промяна.

- Всичко това ще докара до още по-голямо покачване на цените на колите, нали?

- Неминуемо е по този начин. Поскъпването на колите зависи от това какъв вид са. Дизеловите нови коли са към този момент извънредно чисти, само че и са по-скъпи поради спомагателните екофилтри. Въвеждането на мекия хибрид с дребния стартов електромотор при тръгване също оказва въздействие на цената. Само слагането на този мотор в мекия хибрид коства на производителя най-малко 1000 евро, според от категорията на автомобила. Електрификацията ще продължи с доста бързи темпове. Следващият стадий е да се приготви и инфраструктурата. Спадът в продажбите се очакваше още преди да бъде известно, че ще ни връхлети коронакризата. Европейски Съюз предизвести, че няма да има никаква пролонгация, тъй че до края на годината се чака и опция за положителни покупко-продажби на нови коли, които залежават по складовете и би трябвало да бъдат осъществени. Клиентите да наблюдават за промоции в дните до края на годината.

- Ще има ли автомобилни мероприятия през идната година?

- Планираме да се организира обичайният софийски автосалон, като още занапред ползата към него е голям. Оптимисти сме, че ще може да го проведем през втората седмица на октомври 2021-а. Преди това са планувани отсроченото поради пандемията моторшоу през април, както и ревюто за товарните транспортни средства през юни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР