Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепи с официална позиция

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепи с официална позиция
Коментари Харесай

АИКБ подкрепи създаването на механизъм за доброволно изпълнение на задължения

Асоциацията на индустриалния капитал в България поддържа с публична позиция основаването на механизъм за непринудено осъществяване на отговорности с ремонти в Закона за правосъдната власт.

„ Като виновен изразител на ползите на българския бизнес за нас е значимо да се обезпечи бързо, налично и учредено на правилото на доброволността изпълнително произвеждане. Разглеждаме предлагането като опция, която може да е потребна и за двете страни в производството “, разяснява ръководителят на Управителния съвет на асоциацията Васил Велев.

Според препоръчаните промени кредиторът подава искане до правосъден реализатор, като вторият изпраща покана за длъжника за непринудено осъществяване в границите на 14-дневен период. Процедурата може да се приключи, когато длъжникът документално оспори вземането или в случай че са изтекли два месеца от връчване на поканата за непринудено осъществяване, без да са постъпили заплащания по посочената банкова сметка. " С предлаганата смяна се цели понижаване на отрицателните последствия от икономическата рецесия и увеличението на натоварването на съдилища с цивилен, търговски и заповедни производства, каквато се наблюдаваше след световната финансова рецесия след 2009 година ", разясняват вносителите. 

Според позицията на АИКБ обаче е належащо в поправките също по този начин да се уреди по съображение и по мярка вземането и да се подсигурява обективността на преценката.  „ Необходима е гаранция за това, че посоченият за дебитор в такова произвеждане няма да попада в електронния Централен указател на длъжниците, поддържан от Камарата на ЧСИ, даже за късия двумесечен период, предвиждан с новопредложения член 18а от ЗКЧСИ. В противоположен случай се основават предпоставки безпричинно да бъдат повредени ползите на лица, които нямат качеството на длъжници, само че са посочени за такива “, счита още Васил Велев.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР