Асоциацията на бизнес клъстерите настоява за преразглеждане на методологията за

...
Асоциацията на бизнес клъстерите настоява за преразглеждане на методологията за
Коментари Харесай

Над една трета от проектите на клъстери са отхвърлени заради административни пропуски

Асоциацията на бизнес клъстерите упорства за преразглеждане на методологията за оценка

© Велко Ангелов Още по тематиката
Клъстерите ще получат 20 млн. евро дотации за развиване

Процедурата по стратегия " Конкурентоспособност " е отворена за подаване на планове до края на април
13 дек 2016
Клъстери се оповестиха срещу оценка на европроекти

Липсата на справедливи критерии прави необективно разпределянето на дотации за поддръжката им
18 сеп 2013

Двадесет и три от общо 59 подадени проектопредложения по процедурата " Развитие на клъстери в България " са отхвърлени заради административни несъответствия. Това значи, че техните планове няма да бъдат прегледани всъщност. За това сигнализираха от Асоциацията на бизнес клъстерите в България. Организацията внесе предходната седмица мнение до Управляващия орган на оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", в което упорства за преразглеждане на методологията за оценка на допустимостта на клъстерите до присъединяване в схемата за безплатно финансиране.

Агенция vs. ръководещ орган

Процедурата " Развитие на клъстери в България " е с бюджет 20 млн. евро, или 39.117 млн. лева, които са разпределени в три пакета: 7.8 млн. лева за клъстери в начален стадий на развиване, 23.5 млн. лева за разрастващи се и 7.8 млн. лева за развити. Задължително изискване за присъединяване е клъстерите да преминат през авансово категоризиране от Агенцията за поощряване на дребните и междинните предприятия. От кандидатствалитe 67 клъстера 42 са избрани като започващи, 21 – като разрастващи се, и 4 – като развити, оповестиха от асоциацията.

Процедурата е тежка, тъй като е обвързвана с представянето на купища документи, с разноски, време и нерви, настояват от асоциацията. " Само нашият клъстер да вземем за пример е дал в Агенцията за дребните и междинните предприятия информация с размер 50 гигабайта ", даде образец Петър Статев, ръководител на ИКТ клъстер.

" Би следвало клъстерите, които са минали през категоризация пред организацията, да не показват още веднъж документи, доказващи техния административен статут, а плановете им да се преглеждат всъщност, защото критериите за оценка на клъстерите са едни и същи и в методологията за категоризиране, и в изискванията за асортимент на планове по процедурата. Стана ясно обаче, че 15 от разрастващите се, настоящи клъстери и три от развитите са отхвърлени таман поради процедурни несъответствия. За нас този резултат значи, че има проблем и че е налице несъгласие сред две държавни институции – Агенцията за дребни и междинни предприятия и Управляващия орган на програмата - и двете на послушание на Министерството на стопанската система ", разяснява Геновева Христова, ръководител на Асоциацията на бизнес клъстерите и на Български мебелен клъстер.

Заради запетайката

От оповестения лист на недопуснатите планови оферти излиза наяве, че някои са отхвърлени поради липса на изисквана декларация, електронен автограф или уверение на някоя от компаниите в клъстера. Друг проблем се оказва и несъответствуващият съгласно оценяващите главен код за икономическа активност. Сред аргументите е и несъблюдение на условието за най-малко 50% дребни и междинни предприятия в обединяването.

" Част от документите за кандидатстване се попълнят посредством електронен автограф от шефа на компанията, а в нашия клъстер има предприятия, които се управляват непосредствено от Съединени американски щати или от Канада да вземем за пример. Така че ние бяхме отхвърлени поради липса на електронен автограф на чужденец ", изясни Любомир Станиславов, изп. шеф на " Аутомотив клъстер ", който сплотява 44 компании, произвеждащи съставни елементи за автомобилната промишленост.

Геновева Христов счита, че оценяващите са подчертали върху " запетайката и дребни грешки, които елементарно могат да бъдат поправени ".

" Търсят безумни документи, които би трябвало да бъдат събрани от най-малко 20 компании, участващи в клъстера. По европрограми, на които от години съм оценител, от фирмите се изисква обявление на условия към сегашния миг. От нас се желаят данни за 2015 и 2016 година, а осъществяването на плановете ще е през 2018 и 2019 година Не можем да приказваме за бъдещето и да вземаме обстоятелства от предишното, изключително в клъстер, където всяка година излизат и влизат компании поради динамичността на пазара. Навсякъде по света, в случай че има проблем, административните несъответствия се оправят, а не са мотив за тотално отменяне на плана ", разяснява Петър Статев.

" Срокът за реакция след забележка по документите е една седмица. Това несъмнено е подобаващ период за едно дружество, само че нашият клъстер да вземем за пример сплотява 26 компании. Очевидно този период за премахване на нередности не е съгласуван със спецификата на клъстерите ", разяснява и Стоян Димитров, ръководител на клъстер " Зелена синергия ". Той дава образец с компания от бизнес обединяването, чийто шеф е бил в чужбина в периода за реакция и не съумял да се върне, с цел да подпише персонално документи, подадени от упълномощено лице. По думите му " това e административна гилотина, защото отпада опцията плановете да бъдат прегледани всъщност ".

Противоречия и пари, които няма да се усвоят

Гергана Христова предвижда, че 7.8 млн. лева за развити клъстери няма да бъдат усвоени, защото и трите кандидатствали бизнес обединявания от тази категория са отхвърлени на стадий административна оценка.

Според Петър Статев налице е " концептуален проблем " в програмирането на процедурата за клъстерите. " Не е разумно да се направи подобен дизайн на схемата, че да отхвърля действително настоящи субекти, а в това време да разрешава промъкването на безусловно изкуствено основани организации, чийто живот свършва с изчерпването на европейските дотации. И това да става със комплицирана система от административни критерии, които разрешават на служителите да позволен, който си решат ", безапелационен е Статев. " За страдание ставаме жертва на разпоредбите, които сами си създаваме ", добавя Стоян Димитров. Правила за категоризация

От Асоциацията на бизнес клъстерите упорстват категоризацията им да е за период от три години, да е годна при административната оценка на претендентите, както и да има опция за прекатегоризация при смяна на статуса на бизнес обединяването.
Друго искане е акредитационната процедура да е непрекъсната, а не кампанийна и с нея да се дефинира кодът за икономическа активност на клъстера съгласно преобладаващия код на участниците в него, заключи инж. Венцислав Славков, ръководител на клъстер " Мехатроника и автоматизация ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР