Асоциация Хидроенергия внесе жалба във ВАС срещу спорната Наредба за

...
Асоциация Хидроенергия внесе жалба във ВАС срещу спорната Наредба за
Коментари Харесай

Обжалват в съда спорната наредба за ВЕЦ-овете

Асоциация " Хидроенергия " внесе тъжба във Върховен административен съд против противоречивата Наредба за използването на повърхностните води, призната с решение на Министерския съвет от 23 март тази година.

Припомняме, в края на юни асоциацията сигнализира, че по този начин признатите незаконосъобразни промени в работилата до момента нормативна уредба и основават предпоставки за прекратяване на активността им.

Браншовата организация отбелязва, че признатите промени са направени без публично разискване и в несъгласие със Закона за водите и Закона за устройство на територията, което слага бранша в неравностойна обстановка заради признати незаконосъобразни условия единствено по отношение на ВЕЦ-овете, а не и по отношение на други съществени ползватели на повърхностни води. Въз основа на тези нарушавания асоциацията оспорва напълно подзаконовия нормативен акт и упорства за отменянето му.
 Асоциация сигнализира, че 250 ВЕЦ-а могат да спрат работа
Асоциация сигнализира, че 250 ВЕЦ-а могат да спрат работа

Това ще докара до по-скъп ток

Посочва се, че последните нормативни промени довеждат до обстановка, в която при нужда от продължение на позволение за водоползване от страна на ползватели или заради приключване на периода на разрешителното би трябвало да бъде показан и документ за учредено право на градеж в принадлежащите земи на реката. Такъв документ в никакъв случай не е изискван при използвания до в този момент режим и не може да бъде получен от ползвателя при към този момент пуснат обект в употреба, показват от Асоциация " Хидроенергия " и допълват, че сходен документ не се изисква и според настоящия все още Закон за водите, въз основа на който е призната наредбата. Те акцентират, че това дефинитивно блокира работата на бранша, тъй като според актуалното законодателство не е допустимо основаване на право на градеж за към този момент издигнато оборудване.

От организацията разясняват, че през последните 20 години главният закон, който се е следвал при построяването на ВЕЦ-ове у нас, е Закон за устройство на територията.
 Промени в разпоредба за водите ограничавали активността на Водноелектрическа централа, пишат работодателите
Промени в разпоредба за водите ограничавали активността на Водноелектрическа централа, пишат работодателите

Нулевата награда за Водноелектрическа централа щяла да понижи такса " обвързване към обществото "

" Всички пуснати в употреба и присъединени към енергийната система ВЕЦ-ове в България дават над двадесет разнообразни документа и до в този момент са кандидатствали за позволение за прилагане на повърхности води по надлежния ред. Твърдението за неправомерност на ВЕЦ-ове в страната и опитите тази неправомерност да бъде обоснована посредством приемането на незаконосъобразни нормативни актове, както и слагането им в правна невъзможност, съставлява голям риск за бизнес средата и цената на електрическата енергия за потребителите ", безапелационни са от асоциацията.

Те смятат, че няма по какъв начин с подзаконов нормативен акт административният орган да слага условие за показване на документи, които не са посочени в Закона за водите и част от които даже не са били планувани за издаване според предишни устройствени закони за градежи, изпълнени в отминали интервали. От асоциацията са безапелационни, че не може в подзаконов нормативен акт да се изисква документ, чието издаване не е било планувано по никакъв метод в използваното към съответния миг устройствено законодателство. Подобна правна техника води до неприемливо назад деяние на наредбата, което директно нарушава добитите от заинтригуваните лица права.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР