Асеновград ще кандидатства за държавно финансиране за укрепване на свлачището

...
Асеновград ще кандидатства за държавно финансиране за укрепване на свлачището
Коментари Харесай

Искат държавно финансиране за укрепване на свлачището до Асеновата крепост

Асеновград ще кандидатства за държавно финансиране за подсилване на свлачището до Наказателно-процесуален кодекс "Асенова цитадела ", оповестяват от пресцентъра на общината.

Нов свлачищен сектор се задейства на 28 юни, на пътя Асеновград - Лясково, след изобилните превалявания. Свлачището е засегнало част от пътното платно и е попречило двупосочното придвижване. Констатирани са пукнатини по цялата дължина на платното преди пропадналия сектор и след него. Размерите на свлачището са с дължина 30 м. и приблизителна височина 12 м. Засегнатата повърхност е към 360 кв.м. Наклонът е извънредно стръмен, е заключението специалистите.

Експертите са дали три рекомендации към община Асеновград. Поставяне на спешна сигнализация, отводнителни мероприятия и незабавно осъществяване на силови укрепителни мероприятия. Първите две рекомендации са изпълнени директно след пораждане на свлачището. Засегнатият сектор е обезопасен, сложена е спешна сигнализация, повърхностните дъждовни води са отбити с чували с пясък, защото е установено, че огромен размер вода се изтича от пътното платно непосредствено в свлачището. И още със заповед на кмета е лимитирано придвижването на тежкотоварни коли над 3,5 т. за да не се натоварва ненужно пътното платно и в това време да има достъп до туристическия обект и до обитаемоте места с. Лясково, с. Яврово и с. Добралък, се показва в известие от общината.

До края на септември би трябвало да се приготви планово предложение със цената на нужните незабавни силови укрепителни мероприятия за подсилване на свлачището, с което община Асеновград да кандидатства за финансиране от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет, прецизират още от общинския пресцентър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР