Асен Василев. Снимка: Продължаваме промяната“ Бившият финансов министър Асен Василев от

...
Асен Василев. Снимка: Продължаваме промяната“
Бившият финансов министър Асен Василев от
Коментари Харесай

Асен Василев към финансовия министър: Как точно фалира държавата?

 Асен Василев
Асен Василев. Снимка: „ Продължаваме промяната “

Бившият финансов министър Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ изрази позицията си поради изказванията на настоящия длъжностен министър на финансите Росица Велкова, че България е застрашена от банкрут . Той попита: „ Как тъкмо банкрутира страната? “

„ Днес служебният кабинет отново стартира да плаши българските жители. Това, което се случва сега е една политическа операция “ , акцентира Василев.

Той продължи във видео обръщението си в обществените мрежи:

„ Фискалният запас към края на февруари 2021 година, последните месеци на държавното управление на ГЕРБ по това време, беше 8 милиарда и 800 милиона.
Фискалният запас все още и 16 милиарда и 400 милиона, с съвсем 8 милиарда повече. Както съм казвал и различен път тези, които се пробват да ви изплашат с банкрут на страната, се пробват да ви откраднат парите. “

Припомняме ви, че по-рано през днешния ден на брифинг в Министерството на финансите Росица Велкова разгласи от собствен отчет, че страната ни е.

От документа излиза наяве, че съществува действителен риск за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото . Също по този начин за неустановен период се постанова отсрочване на присъединението на България към Еврозоната. Възможно е да се наложи страната ни да вземе заем от Международния валутен фонд /МВФ/, с цел да избави фискалната непоклатимост . Този ход ще наложи съществени финансови рестрикции и ще докара до заледяване на приходите, се споделя още в отчета.

Разработените от Министерството на финансите планове демонстрират, че при опазване действието на признатите през предходната година политики и отразяване на фискалните резултати от влезнали в действие нормативни актове , предопределящи приходите и разноските, целогодишният резултат за 2023 година допуска доста утежняване на бюджетното салдо на бранш „ Държавно ръководство “ в размер на 6,9% от Брутния вътрешен артикул.

Тя подсети още един път, че при настоящите приходни и разходни политики, признати от 45-то, 47-то и 48-то Народно събрание, дефицитът за 2023 година възлиза на 6,9 % от Брутният вътрешен продукт на начислена основа. По думите ѝ главното в тази сюжет е, че законопроектът ще бъде създаден с недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт на начислена основа, като при правенето ѝ са извършени неофициални съвещания с работодателите и синдикатите. Тя разгласи, че планът на Закон за бюджета за 2023 година ще бъде подложен на публично разискване на 3 април , тъй че съгласувателната процедура да бъде спазена и в края на април Министерският съвет да го внесе в Народното събрание.

„ Ще предложим пакет от приходни и разноски ограничения, с които да ограничим размера на бюджетния недостиг до 3 % от Брутният вътрешен продукт. По отношение на приходната част на публично разискване ще бъдат показани промени в данъчните закони, с които се планува въвеждане на еднократна солидарна вноска за второто полугодие за тази година или т. нар налог свръхпечалба за всички юридически лица въз основата на правилата, заложени в Регламент 2022/1854 на Съвета от 06 октомври 2022 година Предлага се установяване на 100 % дял за страната на обществените предприятия след приспадане на счетоводната загуба “, разгласи министърът.

Сред оповестените от нея оферти са възобновяване на някои от понижените ставки на Данък добавена стойност и на акцизи, както и на така наречен вейпове. Министър Велкова посочи, че няма да се трансформират настоящите все още ставки за брашно, самун, бебешки артикули и книги . Предвижда се с акт на Министерски съвет да се усилят тол такси и концесионни хонорари. Правителството възнамерява усилване на фискалния надзор и въвеждане на авансово обвързване да се заявява Данък добавена стойност при селектирани рискови артикули .

„ Очакваният резултат от предложенията за приходни ограничения е в размер на 6 милиарда лева, като с тях ще се обезпечи осъществяването на швейцарското предписание от 1 юли при индексирането на пенсиите и ще се подсигурява изплащането на нарастването на заплатите “, заяви Росица Велкова. Финансовият министър анонсира, че следва да бъдат оповестени за публично разискване и измененията в Кодекса за застраховането.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР