Асен Василев представи проектобюджета за 2024 г.Предвидено е продължаване на

...
Асен Василев представи проектобюджета за 2024 г.Предвидено е продължаване на
Коментари Харесай

Колко скачат пенсиите и данъците? Ето го целия бюджет Асен Василев

Асен Василев показа проектобюджета за 2024 година

Предвидено е продължение на програмата за детските градини. С 27% е увеличена месечната помощ за развъждане на деца с увреждания. Осигурени са средства за инвитро процедурите, както и ваксинопрофилактиките.

Осигурени са 12 млн. за родителите на децата, които нямат в места в детски ясли и градини, съобщи

По думите му за първи път България е в първата петица на Европа по раждаемост, откакто политиките, залегнали през 2022 година, дават резултати.

Очаква се нарастване на приходите и пенсиите с към 11%, съобщи финансовият министър.

" Колкото по-бързо нашите приходи порастват, толкоз повече наши жители ще се замислят дали да се върнат от чужбина и да работят у нас. 

За да може да се вдигнат приходите, би трябвало да вдигнем капитала, с който работим - машини, пътища, инфраструктура. В бюджета е заложена капиталова стратегия, тъй че да е изнесена в приложение, тъй че да са ясни всички капиталови планове - какъв брой пари за коя автомагистрала, за инсталация в лечебните заведения ", съобщи министърът.

" Бюджетът включва фонд от 1 милиарда за общински планове на същия принцип. Има предели според от размера на бюджета. В рамките на тези предели всеки кмет дефинира кои са основни планове, без интервенция от централното държавно управление.

Ако някой кмет е решил ВиК планове да се вършат, ще се вършат ВиК планове, в случай че някой кмет е решил да се вършат спортни зали, ще се вършат спортни зали ", даде образец Василев.

" Със сигурност ще издържи една година бюджетът. Актуализация ще има, в случай че имаме повече доходи ", сподели още Василев.

" Очакванията ми са в Народното събрание да има промяна по финансовата стратегия ", уточни финансовият министър.  

Той уточни, че множеството промени в данъчните закони касаят събираемостта.

" Сивата стопанска система на България е към 30%. 1/3 от средствата не се виждат от данъчната система. Мисля, че всеки жител знае за неиздадени касови бележки, на заплати в плик, всичко това са детайли на сивата стопанска система. Те ощетяват приходната част от бюджета, санкционират хората, които заплащат налозите, тези ограничения за изсветляване и затягане целят тези 30% да станат да вземем за пример 20%. 

Ефектите ги виждаме, за първи път ще забележим, че сме събрали повече данъчни доходи, в сравнение с разноски, и това не е тъй като не сме правили разноски ", посочи министър Василев.

По думите му, в случай че се не се одобри да падне таванът на кешово заплащане да падне от 10 хиляди на 5 хиляди лв., това ще рефлектира, въпреки че и със забавяне.

" Ако не желаеме да усилваме налозите, би трябвало да ги събираме ", уточни той.

П-рано Министерски съвет утвърди законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2024-2026 година, която съставлява претекстовете към законопроекта.

Запазват се задачите на фискалната политика дефицитът за средносрочния интервал да бъде в границите на фискалните правила и ограничавания по националното и европейското законодателство, при обезпечаване на нужния финансов запас за осъществяване на разходните цели, заложени в държавната стратегия, с акцент върху обществените политики, капиталовите стратегии и промените, финансирани както от националния бюджет, по този начин и от сметките за средства от Европейски Съюз.

Макроикономическата прогноза на Института за разбори и прогнози към МФ планува през 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт да се форсира до 3,2% заради повишаване на вложенията в стопанската система и постигане на размер от 205,8 милиарда лева За 2025 година и 2026 година Брутният вътрешен продукт ще се покачва с по 3%.

През прогнозния интервал се чака инфлацията да продължи гладко да се забавя, следвайки предстоящата динамичност при интернационалните цени. Прогнозата е средногодишната инфлация да се намали до 4,8% през 2024 година, 2,8% през 2025 година и 2,2% през 2026 година Енергийните артикули ще имат негативен принос към инфлацията, дължащ се на предстоящото поевтиняване на транспортните горива.

Параметрите на Бюджет 2024 и АСБП за интервала 2024-2026 година са създадени в границите на Маастрихтските критерии, като за бранш „ Държавно ръководство “ дефицитът е надлежно 2,9% от Брутният вътрешен продукт за 2024 година, 3,0% от Брутният вътрешен продукт за 2025 година и 2,5% от Брутният вътрешен продукт за 2026 година

Планираната консолидация на недостига на бранш „ Държавно ръководство “ до 2026 година се реализира макар забележителния резултат от отразяването в разходната част на предстоящите доставки в бранша на защитата през 2025 година при към този момент регистрирани касови разноски през предишни години. По този метод се покрива и един от основните критерии за присъединение към еврозоната.

Бюджетното салдо по КФП е недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт за всяка година от интервала и е в границите на разпоредбите и рестриктивните мерки по Закона за обществените финанси. Очаква се резистентен номинален растеж на приходите, включително на данъчно-осигурителните, и леко понижение на помощите от чужбина, което се дължи на стадиите на реализация на стратегиите, съфинансирани от Европейски Съюз.

Като дял от Брутният вътрешен продукт общото равнище на приходите е в диапазона 36,5 – 37% от Брутният вътрешен продукт. Същата наклонност се следи и при общото равнище на разноските (общо разноски и вноска в общия бюджет на ЕС), които като дял от Брутният вътрешен продукт са в диапазона 39,5 – 40%.

Разходите по националния бюджет са в границите на 40%-то предписание по член 28, алинея 1 от ЗПФ и през плановия интервал варират в диапазона 35,2 – 35,5% от Брутният вътрешен продукт.

Въз основа на допусканията за ново дългово финансиране за интервала 2024-2026 година, предопределено както за рефинансиране на падежиращ дълг, по този начин и за финансиране на плануваните дефицити по държавния бюджет и за застраховане на ликвидната позиция на фискалния запас, се планува оптималният размер на държавния дълг към края на 2024 година да не надвишава 48 милиарда лева. (23,3% от БВП), а в края на 2025 година и 2026 година да доближи надлежно до 56,2 милиарда лева (25,8% от БВП) и 65,6 милиарда лева (28,3% от БВП).

Минималният размер на фискалния запас към 31.12.2024 година е очакван да остане неизменен по отношение на заложения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година в размер на 4,5 милиарда лева

Данъчна политика

През интервала 2024-2026 година данъчната политика ще е насочена към опазване на главните цели, свързани с възстановяване на събираемостта на приходите, попречване на опциите за укриване и невнасяне на налози и осигуровки и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите.

Запазва се настоящото данъчно облекчение за даване на наетите лица на обществени разноски под формата на ваучери за храна в необлагаем с налог размер до 200 лева месечно, като се предвижда общата годишна квота за даване на ваучери за храна да се резервира на 1,4 милиарда лева

От 1 януари 2024 година се вкарват електронни ваучери за храна за понижаване на административната тежест посредством цифровизация и обезпечаване на по-конкурентна среда за всички лица, участващи в схемата за данъчното облекчение – оператори на ваучери за храна, работодатели, наети лица и други.

Предвиден е шестмесечен временен интервал, през който да действат както ваучерите за храна на книжен притежател, по този начин и електронните ваучери за храна, като окончателното прекосяване единствено към електронни ваучери ще е от 1 юли 2024 година

Продължава използването на по-високия размер на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, като се резервира и опцията за предплатено прилагане на преференцията.

Предвижда се удължение на използването на нулева ставка на Данък добавена стойност за доставките на самун и брашно доникъде на 2024 година и на понижената данъчна ставка на Данък добавена стойност от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги до края на 2024 година

В законопроекта за държавния бюджет за 2024 година е избран 100% дял за страната от държавните сдружения и предприятия за 2024 година

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР