Асен Василев - министър на финанситеРоден е на 9 септември

...
Асен Василев - министър на финанситеРоден е на 9 септември
Коментари Харесай

Кой кой е сред министрите в пълния списък на проектокабинета "Денков-Габриел"

Асен Василев - министър на финансите
Роден е на 9 септември 1977 година в Хасково. Един от създателите и съпредседател на политическия план " Продължаваме промяната ". Бизнесмен, бизнесмен и икономист. Заемаше поста министър на финансите в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев (от 12 май 2021 година до 16 септември 2021 г.) и в постоянното държавно управление на Кирил Петков (от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година). Избиран за депутат в 47-ото национално заседание, 48-ото национално заседание и 49-ото Народно заседание.
 
 Асен Василев Асен Василев Източник: МФ
Калин Стоянов - министър на вътрешните работи
Роден е на 28 април 1981 година в гр. Бургас. Завършва Академията на Министерство на вътрешните работи през 2003 година Същата година почва работа в системата на Министерство на вътрешните работи като шпионин към Икономическа полиция в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи (ОДМВР) в Бургас. През 2009 година приключва " Право " в Бургаския свободен университет. Между 2009 и 2011 година е поредно шпионин в бранш " Престъпления в стопанската система " и в бранш " Трансгранична проведена престъпност " към локалното звено на ГДБОП в Бургас. В интервала 2011 – 2016 година е шпионин в ГДБОП – Министерство на вътрешните работи и към отдел " Криминална полиция " към ОДМВР – Бургас. От 2016 година до 2018 година e на служба шеф на районно управление (на МВР) – Приморско при ОДМВР – Бургас. От април 2017 до април 2018 година е шеф на Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи в Приморско. От април 2018 година още веднъж стартира работа в ГДБОП в София като шеф на отдел " Специални интервенции ". От 31 май 2021 година е краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ".
 
 Калин Стоянов, шеф на ГДБОП Калин Стоянов, шеф на ГДБОП Източник: Прокуратура на Република България
Тодор Тагарев - министър на защитата
Роден на 18 април 1960 година в град Стамболийски. През 1982 година приключва Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия " Н. Е. Жуковски " в Съюз на съветските социалистически републики, а през 1994 година – в Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати. От 1999 година е старши теоретичен помощник II степен (доцент) по приложение на правилата и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата компетентност. От 13 март до 29 май 2013 година е министър на защитата в състава на служебното държавно управление на Марин Райков.
 
 Тодор Тагарев Тодор Тагарев Източник: Труд
Юлиан Попов - министър на околната среда и водите
Роден е на 21 септември 1959 година в София. Завършил е българска лингвистика в СУ " Св. Климент Охридски ". Правнук на македонския деятел Никола Габровски и на Георги Рафаилович. От 1985 до 1990 година е редактор в списание " Факел ". През този интервал превежда и показва редица незнайни до тогава в България създатели. От 1994 година живее в Лондон. Получава и английско гражданство. 
От 1994 година работи като съветник по институционално развиване, политики на околната среда, климата и образованието. Автор е на огромен брой изявления, отдадени на устойчивото развиване, енергетиката, политиката на Европейски Съюз и човешките права. На 13 март 2013 година е назначен за длъжностен министър на околната среда и водите в служебното държавно управление на Марин Райков. Във връзка с назначението си се отхвърля от английското си поданство. 
 
 Юлиан Попов Юлиан Попов Източник: Скрийншот видео кадър
Румен Радев (зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, АИКБ) - министър на енергетиката
Председател на Съвета на шефовете на Асарел-Инвестмънт от 2012 година - дава отговор за вложенията на групата в минната промишленост, енергетиката, новите технологии. Координатор на план ZAHYR. Заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Настоятелството на Българска академия на науките, зам.-председател на Българска асоциация за горивни кафези, водород и предпазване на сила.
Активно взе участие в развиването, ръководството и популяризирането на водородни технологии и нововъведения в България, в това число основаването на Hydrogen Valley Стара Загора, както и отдела по водород към EDIH Zagore.
 
 Румен Радев (зам.-председател на АИКБ) Румен Радев (зам.-председател на АИКБ) Източник: Скрийншот видео кадър
Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството
Роден на 13 април 1973 година в София. Бил е член на управителния съвет (2014 – 2016) и на контролния съвет (2016 – 2021) на Камарата на строителите в България. Съосновател и член на управителния съвет на Българската асоциация за ръководство на планове в строителството (2015 – 2021). Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов " в София. В интервала от декември 2021 до август 2022 година е заместник-министър на финансите в държавното управление на Кирил Петков, като в неговия сектор са публичните поръчки. Народен представител от " Продължаваме промяната " в 48-ото национално заседание и 49-ото национално заседание.
 
 Андрей Цеков Андрей Цеков
Кирил Вътев - министър на земеделието и храните
Роден на 24 март 1958 година в с. Загражден, Плевенска област.  Завършил Националната спортна академия с профил " Свободна битка " (1978-1982) и в продължение на 11 години е бил треньор по свободна битка. Напуска спорта през 1991 година Заедно с брат си стартират произвеждане на сандвичи, само че се оказва, че мъчно се намират качествени салами. През 1993 година записват компанията " Тандем-В " и последователно от производството на сандвичи минават към месните деликатеси. Председател е на Асоциацията на месопреработвателите в България.
 
 Кирил Вътев Кирил Вътев Източник: Тандем
Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката
Директор на Департамента за подготовка и професионално развиване на педагогическите експерти на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ”. Зам- декан на Педагогически факултет на Пловдивския университет. Член на Академичния съвет.
 
 Проф. Галин Цоков Проф. Галин Цоков Източник: Скрийншот видео кадър
Кръстю Кръстев - министър на културата
Роден на 25 ноември 1956 година в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ " Кр. Сарафов " през 1983 година Работил в Куклен спектакъл - Пазарджик. В РДТ " Николай Хайтов " - Смолян е от 1983 година От 1998 година е негов Директор и Главен живописен началник. След сливането на Драматичен спектакъл " Н. О. Масалитинов ” Пловдив и РДТ " Николай Хайтов " – Смолян от август 2010 година той е шеф на Драматичен спектакъл – Пловдив, със сцена " Николай Хайтов ” – Смолян.
 
 Кръстю Кръстев Кръстю Кръстев Източник: Марица
Богдан Богданов - министър на стопанската система и промишлеността
36-годишният финансист е бакалавър по финанси от ВУЗФ. Учил е в университета " Уестчестър ” в Съединени американски щати. Магистър е по европейски бизнес и " Финанси ” от УНСС и университета " Нотингам Трент ” във Англия. Специалист по бизнес развиване с над 10-годишен опит. Работил е за български и задгранични компании с фокус в производства с развойна активност и висока добавена стойност. От профила на Богданов в обществената мрежа линкдин излиза наяве, че сред март 2014-а и декември 2019 година той е работил във " Волаком ”. В нея, само че доникъде на 2013 година съсобственик и шеф е бил министър председателят Кирил Петков. Позицията на Богданов е била шеф бизнес развиване. Компанията създава система за сигурност за летящи птици и прилепи. Богданов има опит и в " Екопромстрой ”, а по-късно в Алфа банк. Бил е общоприет управител в " Сароникос ”, работил е и за производителя на задвижващи системи " Евеликс ”. Съосновател е на " Карадайс аутомотив ”. Бе консултант в Министерството на иновациите и растежа. После стана началник на Българската организация за вложенията.
 
 Богдан Богданов Богдан Богданов Източник: Министерство на нововъведенията и растежа
Милена Стойчева - министър на нововъведенията и растежа
Има просветителни степени и специализации от български и интернационалните университети като СУ " Климент Охридски ", Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен шеф на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от световната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава нововъведения и предприемачество като гостуващ учител към Европейския Институт за нововъведения и технологии. Понастоящем е шеф за нововъведения и промяна към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския конгрес на жените-основатели на компании и работи интензивно за одобряването на дамите в бизнеса, науката и предприемачеството. Носител на най-високата международна премия за водачество на JA Worldwide " Soraya Salti ” за 2021 за приноса и за развиване на обществото посредством икономическо обучение и благоприятни условия. Тя е отличена и с премията за жени-лидери на Американско посолство в България. Има повече от 20-годишен опит на управителни позиции в интернационалните организации и компании, измежду които ръководител на световния съвет на страните членки на JA Worldwide и старши консултант за висше обучение в Европа. През цялата си кариера работи систематично за цифровизацията, модернизацията, високата просветителна просвета и опазването на природата в България.
 
 Милена Стойчева Милена Стойчева Източник: Dir.bg
Иванка Шалапатова - министър на труда и обществената политика
Тя е изпълнителен шеф на фондация " За нашите деца ". Първият българин, изпълнителен шеф на английската организация " The European Children’s Trust ” през 2000 година. Бивш вицепрезидент на Световната организация по приемна грижа и член на Борда на шефовете на мрежата от над 80 Неправителствени организации, които са повлияли на основаването на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето Child Rights Connect в Женева. Бивш зам.-министър на Труда и обществената политика в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 година Магистър по британска и българска лингвистика със специализации във Англия, Германия и Унгария. През август 2020 година пази докторска степен по обществени науки с дисертация на тематика " Политиките на Европейски Съюз за обучение и грижа за деца в ранна възраст и използването им в България ".
 
 Иванка Шалапатова Иванка Шалапатова Източник: БСК
Емил Дечев - министър на правораздаването
Магистър по право на Софийския университет " Свети Климент Охридски ". От 1997 до 2000 година е следовател в Столичната следствена работа, след което 3 години е арбитър в Плевенския областен съд. От 2003 до 2011 година е арбитър в Софийски областен съд. От 2012 година до встъпването му в служба като заместник-министър е арбитър в Софийски градски съд. В интервала 2006-2007 година е програмен консултант в отдел " Правен " и " Човешки права " в Съвета на Европа. По линия на Европейската мрежа за правосъдно образование през 2009 година е бил на стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург. Бивш зам.-министър на правосъдието в екипа на Надежда Йорданова и остана на поста в служебното държавно управление по покана на служебния правосъден министър Крум Зарков.
 
 Емил Дечев Емил Дечев Източник: Министерство на правораздаването
Георги Гвоздейков - министър на превоза и известията
Роден на 16 юни 1976 година в град Твърдица. Завършва междинното си обучение в СОУ " Неофит Рилски " в родния си град, а по-късно и Висше военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " – Долна Митрополия със компетентност " Експлоатация и ремонт на летателни апарати ". Продължава образованието си с магистърска степен " Авиационен (машинен) инженер по Авиационна техника и технологии ", а по-късно е докторант във ВВВУ. На парламентарните избори през ноември 2021 година като претендент за депутат е 2-ри в листата на " Продължаваме промяната " за 21 МИР Сливен, откъдето е определен.
 
 Георги Гвоздейков, Политическа партия Георги Гвоздейков, Политическа партия Източник: Zonanews
Проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето
Роден на 25 март 1953 година в София. Завършва медицина през 1980 година Започва трудовия си път като участъков доктор в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива компетентност психиатрия. През 1988 година печели конкурс като теоретичен помощник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, само че след една година напуща и работи в продължение на 10 година като съветник психиатър в Институт за незабавна помощ Пирогов. През 1997-1999 година е назначен в Министерство на здравеопазването като шеф отдел планове, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като дава отговор за образованието и човешките запаси в институцията. От 2001 година напуща НЗОК и стартира работа в Националния център по публично здраве и разбори, където пази докторска дисертация. През 2014 година е назначен за шеф на НЦОЗА, който ръководи до 2022 г. Понастоящем е професор в Дирекция " Психично здраве и предварителна защита на зависимости " в НЦОЗА.
 
 Проф. Христо Хинков Проф. Христо Хинков Източник: Скенернюз
Зарица Динкова - министър на туризма
Магистър по дипломация и интернационалните връзки, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Заместник-министър на външните работи на България в двете служебни държавни управления през 2021 година Работи в Европейския парламент. Има опит като управител на огромни интернационалните планове.
 
 Зарица Динкова Зарица Динкова Източник: Политическа партия " Продължаваме промяната "
Александър Йоловски - министър на електронното ръководство
Магистър по " Политология " от Софийския университет " Свети Климент Охридски ".
Преди да бъде назначен за заместник-председател на Държавна организация " Електронно ръководство " е бил началник на отдел в " Информационно обслужване " АД. От 2011 година до 2015 година е шеф на отдел в Министерството на финансите и Администрацията на Министерския съвет, като управлява създаването на Оперативна стратегия " Добро ръководство " 2014-2020 и реализира договарянията с Европейската комисия за приемане на оперативната стратегия.
 
 Александър Йоловски Александър Йоловски Източник: УНСС
Димитър Илиев - министър на младежта и спорта
Роден на 2 август 1975 година в София. Популярен български авто рали водач, осемкратен първенец в българския рали шампионат (2000, 2001, 2006, 2007, 2008, 2011, 2012 и 2013 г.). Един от тримата българи, печелили най-престижното автомобилно съревнование в страната – Рали България през 2007 година (победители са още Илия Чубриков – 1971 и Крум Дончев – 2008). Състезава се в Европейския рали шампионат за отбора на " БТК ADSL Рали Тим " (по-късно преименуван на ВИВАКОМ Рали Тим), със спортен автомобил Мицубиши Лансер Ево 9, Група N. От сезон 2010 екипа употребява спортен автомобил – Шкода Фабия S2000. На 24 ноември 2013 година, по време на предаването отдадено на огромната премия на Формула 1 в Бразилия, Илиев афишира отказването си от рали спорта, все пак, той взе участие единствено на някой надпревари от Българския рали шампионат и Българския рали-спринт шампионат.
 
 Димитър Илиев Димитър Илиев Източник: Wikipedia
Източник: 24 часа
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР