Ароматът на прясно изпържена закуска сутрин, преплетен с миризмата на

...
Ароматът на прясно изпържена закуска сутрин, преплетен с миризмата на
Коментари Харесай

Бухти, тиганици, лангиди - каква е разликата?

Ароматът на прясно изпържена закуска заран, преплетен с миризмата на кафе са скъпи. Независимо, че е нездравословно и е по-добре да хапнем плод или пък нещо друго, само че още веднъж леко, домашните мекици, бухти, палачинки не могат да се подминат с лека ръка. За тяхното подготвяне е нужни време, само че пък стават в действителност доста вкусни.

Можете да си ги хапвате с най-различни плънки. Ако обичате повече солени неща – сирене или кашкавал ще ви вършат приятна компания на трапезата. Също толкоз вкусни са пържените закуски и със сладко, най-добре в случай че то е домашно приготвено. Отделете един ден от седмицата, с цел да си приготвите домашна закуска, по този начин ще зарадвате освен себе си, а и цялото семейство.

Но с цел да започнете да ги приготвяте, първо би трябвало да сте наясно за какви закуски приказваме, да ги различавате. Каква в действителност е разликата сред бухтите, тиганиците и лангидите?

 Бухти

Толкова доста наименования за толкоз лесна за подготвяне закуска. Да стартираме от бухтите.

От трите изброени закуски единствено бухтите се вършат от по-твърдо тесто и те изискват най-вече време. Тестото се подготвя от яйца, брашно, кисело мляко, сода и сол. Омесвате го хубаво, след което го разстилате на дебелина към 1 см.

После стартирате да изрязвате разнообразни форми от листа – най-лесно става благодарение на гърлото на чаша. Сгорещявате олио и пържите. Те са надуват и можете да си ги напълните с крем или да си ги хапвате с мляко, сирене и т.н.

 Лангиди

Остатъкът от разточения лист не е належащо да разточвате още веднъж. Нарежете неправилните форми, които са се образували и ги изпържете. Получават се фигури, наподобяващи на разнообразни животинки и други, които ще зарадват децата.

Що се отнася до тиганиците и лангидите, разликата е главно в млякото, което се употребява. За лангидите се употребява прясно мляко, а за тиганиците - кисело. Но и двете закуски могат да се създадат с вода, в случай че не разполагате с мляко. Освен това в някои предписания за лангиди се прибавя лой и в самата примес, най-често масло.

 Тестени закуски

Лангидите и тиганиците се разграничават също и по форма. Тъй като първите стават с по-течна консистенция, имат формата по скоро на палачинки, а тиганиците се надуват повече и са по-малки, нещо като бухти.

И тиганиците и лангидите са много мазни. Можете да добавите в тестата и на двете натрошено сирене, а с цел да не бъдат доста мазни, просто ги изпържете в тиган без лой. Продуктите, които се употребяват, са идентични като се изключи типа мляко.

Нужни са ви яйца, брашно, сода за самун, лой и сол. От продуктите се получава гъста каша, по-гъста от примес за палачинково тесто, която изсипвате в сгорещена лой благодарение на лъжица. Обръщате, като се зачерви, най-после изваждате от тигана.

В някои области в България тиганиците и лангидите имат едни и същи артикули и надлежно е позната единствено единият тип закуска. Често срещани са и наименования като лакомки, лалангички, а някъде назовават тиганици и мекиците. Можем да ги назоваваме, както желаем, значимото е, че са вкусни, подготвят се елементарно и удовлетворяват всеки усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР