Армията на Сърбия разположи днес няколко далекобойни оръдия и гаубици

...
Армията на Сърбия разположи днес няколко далекобойни оръдия и гаубици
Коментари Харесай

На границата Сърбия-Косово става страшно - Мойсилович прати далекобойни оръдия и гаубици

Армията на Сърбия разположи през днешния ден няколко далекобойни оръдия и гаубици в сухопътната зона за сигурност, покрай административния пункт Ярине с Косово. Както оповестява порталът Nova.rs, разполагането на артилерийско оръжие е последвало, откакто началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Сърбия Милан Мойсилович отпътувал за Рашка нощес.

„ Задачите, дадени на сръбските въоръжени сили и аз като шеф, ще бъдат изцяло изпълнени и осъществени като такива. Ситуацията е комплицирана, изисква наличие на въоръжените сили на Сърбия по административната линия и в идващите интервали армията на Сърбия, като предел на мира и стабилността, ще бъде ориентирана към тяхното осъществяване. Разполагаме с цялата информация в елементи. Трябва да знаете, че взетите ограничения и поставените задания ще бъдат изпълнени в цялостна степен ”, сподели Мойсилович пред TV Pink.

N1 оповестява, че на Граничен контролно-пропусквателен пункт Ярине, в Рудница, на 2 километра преди Ярине, са видени ситуирани 6 гаубици и далекобойни оръдия на сръбската войска и прочут брой военна полиция, само че че на репортерите не име е било разрешено да снимат гаубиците.

Медиите в Белград оповестиха нощес, че са били чути изстрели в Зубин Поток, Косово, като съгласно някои е имало замяна на огън сред локални сърби и косовската полиция. Косовската полиция заяви, че не е имало произшествия сред нейни членове и която и да е група в северната част на Косово. Представители на КФОР оповестиха, че в Зубин поток е имало пукотевица, само че при случая няма потърпевши и не са нанесени материални вреди.

Командирът на КФОР се срещна ден след случая с косовския министър председател Албин Курти, а след срещата КФОР съобщи, че " свободата на придвижване в Косово би трябвало да бъде обезпечена ".

В същото време от кабинета на Курти беше обявено, че се е говорило и за " дейностите на незаконни групи в северната част на Косово, които съществено заплашват сигурността ", и е било добавено, че междуинституционалното съдействие ще продължи. Мисията разгласи след случая в Зубин Поток, че се чака всички участници да вземат участие в намирането на най-хубавото решение за сигурността на всички общности.

„ Очакваме всички участници да се въздържат от провокативни демонстрации на мощ и да търсят най-хубавото решение за гарантиране на сигурността. Призоваваме всички страни да оказват помощ за гарантиране на сигурността и свободата на придвижване в Косово “, споделиха от КФОР, като подчертаха, че задачата на КФОР продължава да поддържа разговора за усмиряване на напрежението. „ Командирът на ръководената от НАТО задача продължава да поддържа разговора за намиране на съглашение за усмиряване на напрежението в Северно Косово и той остава в стеснен контакт с всички, които вземат участие в този развой “, се споделя в изказването.

През последните месеци КФОР усили наличието и патрулите си на север.

„ Оставаме нащрек и сме изцяло способни да осъществим нашия мандат според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1999 година за всички общности в Косово. “ Решенията би трябвало да се търсят посредством разговор “, подчертаха от КФОР. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР