Военните управници на Габон ще отворят отново границите „с незабавен ефект“

...
Армията на Габон заяви в събота, че ще отвори отново
Коментари Харесай

Армията на Габон заяви в събота, че ще отвори отново границите на страната, затворени след военния преврат, който свали бившия президент Али Бонго.

Говорител на военните управници на Габон каза по държавната телевизия, че те са "решили с незабавен ефект да отворят отново сухопътните, морските и въздушните граници от тази събота".

Група от 12 габонски войници обявиха в сряда, че границите на страната бяха затворени до второ нареждане, в изявление, излъчено по телевизионния канал Gabon 24.

Генерал Брис Олигуи Нгуема, ръководител на елитната Републиканска гвардия, в сряда ръководи офицери в преврат срещу президента Али Бонго Ондимба, потомък на семейство, което е управлявало 55 години.

Изгонването му дойде само миг след като Бонго, на 64 години, беше обявен за победител на президентските избори през уикенда - резултат, определен като измама от опозицията.

Лидерите на преврата казаха те разпуснаха националните институции и отмениха резултатите от изборите, както и затвориха границите.

Олигуи трябва в понеделник да положи клетва като "преходен президент".

Пет други държави в Африка - Мали, Гвинея, Судан, Буркина Фасо и Нигер -- претърпяха преврати през последните три години. Техните нови управляващи се противопоставиха на исканията за кратък график за връщане в казармата.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР