Армията може да получи 300 млн. лв. за модернизации през

...
Армията може да получи 300 млн. лв. за модернизации през
Коментари Харесай

Няколко оптимистични неща и една интрига в актуализирания бюджет на армията

Армията може да получи 300 млн. лева за модернизации през тази година. Средствата обаче не са спомагателни, а спестени от други планове като забавената доставка на F-16 и бойните машини. Значителна част от парите ще се употребяват за закупуване на противокорабни ракети.
Подготвяната актуализация на закона за държавния бюджет хвърля повече светлина върху през идващите няколко месеца. Добрата новина е, че през тази година въоръжените сили може да получат за вложения в бойни качества немалка сума - близо 300 млн. лева Не толкоз положителната е, че това се реализира посредством вътрешно преразпределение на средствата за защита и пренасочване на пари от планове, които очевидно няма да бъдат задвижени до края на годината.

В последна сметка обаче това също е стъпка в вярна посока. Досегашната порочна процедура беше средствата от нестартиралите стратегии за военна рационализация да се връщат във финансовото министерство в края на годината или - още по-лошо - да се употребяват като прикрит запас и да разпределят на индивидуален принцип за напълно други цели от премиера и държавното управление в дните сред Коледа и Нова година.

Въпросните 300 млн. лева се реализират, като към досега плануваните за превъоръжаване и рационализация на армията към 126 млн. лева се прибавят още 170 млн. Те идват от две места - спестени разноски около в размер на 70 млн. лева, както и още 100 млн. лева, които по принцип бяха планувани в тазгодишния бюджет като възможна първа вноска по контракт за доставка на.
Реклама
" Усвояването на средствата за придобиването на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада до края на годината не е обезпечено ", се споделя в претекстовете на нормативния акт. Проектът за сухопътни войски по принцип планува придобиването на 150 бойни машини на пехотата, като за задачата Народното събрание кардинално е дал своя вот бюджет близо 1.5 милиарда лева с Данък добавена стойност, които би трябвало да бъдат изплащани разсрочено на вноски през годините. Модернизационната стратегия обаче зацикли и бе стопирана в края на последното ръководство на ГЕРБ, откакто се оказа, че и двете компании финалистки в наддаването - мултинационалната General Dynamics European Land Systems (GDELS) и финландската Patria, са създали доста по-високи предложения, надвишаващи с над половин милиард отпуснатите средства, с цел да отговорят на техническите спецификации.

По принцип и актуалният министър на защитата Драгомир Заков слага плана за пехотата преди всичко в своите цели. След фиаското по време на неговия предходник Каракачанов и процедурата обаче ще се върне доста стъпки обратно и надали ще може да се стигне до контракт преди края на годината. Така че първата възможна вноска за нови натовски бронирани машини ще се появи най-рано в бюджет `23. Спестените пари около F-16 пък най-вероятно са свързани с проблемите към модернизацията на инфраструктурата на авиобаза " Граф Игнатиево ", където би трябвало да бъдат ситуирана ескадрилата от бъдещите ни нови изтребители.

Според измененията в държавния бюджет гореспоменатите близо 300 млн. лева ще се употребяват " за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт на въоръжение и техника, в това число обезпечаване на употребата на самолета МиГ-29, муниции и горива за бойна подготовка, задачи и енергоносители ". Почти несъмнено е, че забележителна част от тази сума ще бъде употребена за строящите се сега два модулни патрулни кораба, първият от които би трябвало да бъде на вода през 2025 година По принцип закупуването на въоръжение на въпросните плавателни съдове се оказа измежду 9-те съществени целта на настоящия боен министър, откакто неговият длъжностен предходник Георги Панайотов разкри, че ще са нужни още сред 400 млн. и 1 милиарда лева за ракети, торпеда и снаряди на тези плавателни съдове.

Конкретното решение за непосредствено договаряне на въпросните противокорабни муниции беше гласувано без доста звук от държавното управление в края на май. Става дума за ракетите RBS-15 MK3, създавани от шведската компания Saab Bofors Dynamics и немската Diehl Defence. Ако съдим по техническите спецификации, оповестени на уеб страницата на военното министерство за образуване на държавни поръчки, в околните месеци може да се създадат сходни поръчки за зенитни ракети MICA, каквито също би трябвало да бъдат конфигурирани на патрулните корвети, както и на към момента неизяснен вид торпеда, които също по този начин да могат да се изстрелват и от флотските ни хеликоптери Panther.
Реклама
Поръчката на първите количества от RBS-15 MK3 може да даде подтик и на предпочитания план за закупуване брегови ракетни батареи, които също могат да бъдат оборудвани с аналогични муниции. Не е ясно обаче дали програмата ще се развие тъкмо в тази посока, защото упоритост за сходни мобилни комплекси има и конкурентната компания Kongsberg, която предлага. Миналата година началникът на защитата Емил Ефтимов загатна, че армията ни може да избра различен вид муниции за бреговите батареи, с цел да реализира по-широк набор бойни качества. При всички положения обаче опциите на мобилните противокорабни системи сполучливо може да бъдат маркетирани от армията пред обществото след потопяването на съветския крайцер " Москва " с украински ракети " Нептун ".

Актуализацията на военния бюджет за рационализация е доста евентуално да даде подтик на още един значим план - този за. Ориентировъчната стойност на програмата е 390 млн. лева, против които армията ни би трябвало да получи 5 стационарни и 2 мобилни локаторни станции. По неофициална информация отбранителното ведомство фактически работи интензивно по подготовката на тази модернизационна стратегия, която обаче би трябвало да мине през утвърждението на Народното събрание, защото става дума за бюджет над 100 млн. лева Ако това стане в близко бъдеще, първата вноска за новите радари също евентуално ще е част от обновения бюджет за военна рационализация.

Особено любопитен също по този начин е въпросът каква част от въпросните средства ще отидат за обезпечаване на употребата на изтребителите МиГ-29, които " Общоизвестен е фактът, че войната в Украйна и наложените наказания от страна на Европейски Съюз на Руската федерация мощно затрудняват поддръжката на авиационната техника, създадена в някогашния Съветски съюз, включително и МиГ-29 ", разясниха за " Капитал " от Министерството на защитата по този мотив. От ведомството допълват, че изследват всички вероятни разновидности за обслужването на старите руски изтребители, " включително потребление на потенциала на съдружниците ".

" Проведени са редица срещи с представители на Министерството на националната защита на Полша и представители на полската отбранителна индустрия, както и ремонтни предприятия у нас ", обобщават от военното министерство. И допълват, че в актуализацията на бюджета не се планува средства за придобиването на муниции за МиГ-29.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Политика Реклама
По неофициална информация на " Капитал " опцията за ремонт на изтребителите ни в Полша е обвързвана с доста условности. По принцип военноремонтните предприятия WZL-2 и WZL-4 разполагат с технологиите и опита да поддържат и даже да модернизират МиГ-29 около изтребителите от този вид, които са в състава на полските военновъздушни сили. Не е ясно обаче с тъкмо с какви аварийни елементи разполагат поляците сега, защото част от съставените елементи и досега са се внасяли от Русия, Беларус или Украйна. Имало огромна възможност тъкмо Украйна към момента да разполага аварийните елементи, нужни на страната ни, с цел да се поддържа летателната валидност на МиГ-29. Предоставянето им обаче, както и готовността на Варшава да ремонтира изтребителите ни съвсем несъмнено ще са функционалност от готовността на управляващите в София да дават на Киев по-голяма военна помощ.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР