Арменският апостолически храм Сурп Кеворк в Пловдив ще отбележи храмовия

...
Арменският апостолически храм Сурп Кеворк в Пловдив ще отбележи храмовия
Коментари Харесай

Арменската църква "Сурп Кеворк" чества храмовия си празник

Арменският апостолически храм " Сурп Кеворк " в Пловдив ще означи храмовия си празник, който ще премине под тържественото управление на свещеник Датев Агопян, архиерейски наместник на ААСЦ в България. 

След църковната работа ще се раздава обичайният курбан мадах и е планувана културно-музикална стратегия с присъединяване на арменските танцови групи “Ереван ”, “Астхигнер ” и “Йеразанк ”.
Началото на тържествата е в 10.30 ч.

Църквата " Сурп Кеворк " в началото е била източноправославна, отдадена на Св. Георги Победоносец. Още през 1767 година тази черква е била преотстъпена на Пловдивската Арменска Епархия. Това е единствената черква със странични отделения с изключение на централния транспортен съд: едно за дамите и друго за мъжете. Към църквата е бил издигнат параклис. След няколко реконструкции храмът добива днешния си тип.

В църковния двор на празното пространство сред църквата и тогавашната църквица " Сурп Хач " стои непокътнат мраморен саркофаг с правоъгълна форма. Капакът му също е от мрамор и е преносим. Камбанарията на църквата, строена евентуално през втората половина на XIX в., по време на земетресението в 1928 година, е полусрутена. Новата камбанария се построява на същото място в ъгъла.

В дворчето пред параклиса " Тадей и Партений " към западната страна, покрай западното стълбище, стои към момента един бунар, изработен по поръка на благороден арменец, в памет на рано умрелия му наследник. Кладенецът е издигнат на 5 май 1877  година

В северната част на църковния двор се намира някогашната постройка на учебно заведение " Св. Вартананц – Вараварян " с надпис по елипсовидна мраморна плоча на арменски език и годината на построяването му 1894 година

От южната страна на църковния двор, на мястото на остарялото арменско учебно заведение, за интервала 1943-1944 година е издигната триетажна постройка на новото Арменско учебно заведение. В приземния етаж на учебното заведение се намира канцеларията и складовите пространства на Арменското Църковно Настоятелство. Тук се обитава и читалище " Красирац Йехпайрутюн " ( " Книголюбиво приятелство " ), учредено през 1883 година, запазило съществуването си и до през днешния ден.

Голяма полезност за храма са нейните остарели икони, изписвани от зографи. Между тях са " Света Богородица Пътеводителка ", основана в края на XVIII век от незнаен арменски занаятчия, иконата " Богородица с Младенеца " - картина с красиво резбована позлатена рамка, дело на Никола Одринчанин, изписана през 1838 година Негови са и типичните за арменските църкви от XIX век платна на светци и древен епизоди.

Църковният комплекс, Домът на културата, ОУ " Виктория и Крикор Тютюнджиян ", читалище " Красирац ", намиращи се на общ терен в подножието на хълма Небет тепе, съставляват средище на набожен, образован и културен живот на арменството в града както в предишното, по този начин и през днешния ден.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР