Армения се е обърнала към Европейския съд по правата на

...
Армения се е обърнала към Европейския съд по правата на
Коментари Харесай

Ереван се обърна към Съда в Страсбург с искане за мерки срещу Азербайджан

Армения се е обърнала към Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) с искане да предприеме ограничения против Азербайджан след изострянето на обстановката на армено-азербайджанската граница, заяви във Facebook представителят на Армения по интернационалните правни въпроси Егише Киракосян, представен от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

" На 13 септември Армения се обърна към Европейския съд с искане за краткотрайни ограничения против Азербайджан. Подаденото заявление е обвързвано с обстрела на цивилни селища в Армения, отбраната на главните права на цивилните жители и военнопленниците ", написа Киракосян.

Арменското министерство на защитата заяви във вторник вечерта, че елементи на азербайджанските въоръжени сили са разкрили натоварен огън по обитаемоте места Горис, Сотк и Джермук, като са употребявали артилерийски огън, огън от голямокалибрено и стрелково оръжие. Съветът за сигурност на Армения организира изключително съвещание, на което бе решено да се обърне за подпомагане към Русия за задействане на наредбите на Договора за другарство, съдействие и взаимопомощ, както и към Организацията на Договора за групова сигурност и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи пред арменския парламент, че 49 души са починали вследствие на дейностите на Азербайджан.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че въоръжените сили на страната подхващат ответни дейности и хвърли отговорността за случаите върху арменското военно и политическо управление. Министерството на защитата на Азербайджан заяви за гибелта на 50 свои военнослужещи.

На изключително съвещание във вторник Съветът на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) реши да изпрати в Армения задача, водена от генералния секретар на организацията, която да оцени обстановката по отношение на напрежението на арменско-азербайджанската граница, оповестява още ТАСС.

По време на срещата е било взето решение за основаване на работна група от членове на секретариата и взаимния щаб за непрекъснато наблюдаване на обстановката в зоната на отговорност на ОДКС. Руският президент Владимир Путин е уведомил участниците в срещата за спомагателни на практика стъпки от съветска страна за понижаване на напрежението по границата сред Армения и Азербайджан, заяви секретариатът на ОДКС.

Президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен диалог с президента на Азербайджан Илхам Алиев и го е призовал да се върне към спазването на примирието сред Баку и Ереван, оповестява още ТАСС, като се базира на администрацията на френския президент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР