Армения и Азербайджан може да подпишат мирен договор до края

...
Армения и Азербайджан може да подпишат мирен договор до края
Коментари Харесай

Армения се надява на мирен договор с Азербайджан до края на годината

Армения и Азербайджан може да подпишат кротичък контракт до края на годината. Това предвижда арменският министър председател Никол Пашинян, представен от Анадолската организация.

Той уточни нормализирането на връзките сред Баку и Нагорни Карабах като изискване за сключване на съглашението с Баку.

" Ако разговорът Баку-Степанакерт (административен център на Нагорни Карабах) стартира... това ще бъде ли опция за сключване на кротичък контракт преди края на годината? Мисля, че да ", съобщи Пашинян на конференция в Ереван.

Според него обаче е доста дребна вероятността в контракта за Нагорни Карабах да има уговорка, която да устройва всички страни.

" Ако не беше тази дребна възможност, мирът към този момент щеше да е подписан ", акцентира Пашинян.
 Азербайджан и Армения водят градивни диалози
Азербайджан и Армения водят градивни диалози

Според ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел

Той изясни, че сега се работи по контракта, само че проектоспоразумението сред Армения и Азербайджан към момента не е готово за сключване.

Премиерът акцентира, че Армения не може да взема решение ориста на народа на Нагорни Карабах - той би трябвало да контракти гаранции за сигурност в договаряния с Баку.

Попитан за изтеглянето на съветските миротворци от района, Пашинян отвърна, че това ще бъде допустимо, " когато няма опасност за живота на хората в Нагорни Карабах ".

Той назова позицията на Русия по въпроса " почтена " и посочи, че Армения е самостоятелна страна от 30 години, само че продължава да " се обръща към съветския цар " , когато е изправена пред проблеми.
 Армения упрекна Азербайджан в геноцид в Карабах
Армения упрекна Азербайджан в геноцид в Карабах

Поставяли се под въпрос независимостта и териториалната целокупност на Армения

Относно вчерашните диалози на външните министри на Армения, Азербайджан и Русия в Москва, Пашинян изрази очакване те да съумеят да реализират единодушие по още няколко точки от мирния контракт и да бъдат открити решения за отварянето на Лачинския кулоар.

Арменският министър председател акцентира още, че страната му не може да живее дълго време в изискванията на война.

Той означи, че за гарантиране на сигурността Армения работи интензивно за разширение на листата на страните, от които страната купува оръжия . По негови думи министърът на защитата е посетил Франция няколко пъти. Пашинян изрази вяра, че тези визити " ще дадат съответен резултат ".
 Армения подготвена да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан Обновена
Армения подготвена да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан

Ако Баку подсигурява сигурността на етническото си арменско население

Отношенията сред двете някогашни руски републики са напрегнати от 1991 година, когато арменската войска окупира Нагорни Карабах - територия, интернационално приета като част от Азербайджан, както и седем прилежащи района.

През есента на 2020 година Азербайджан освободи няколко обитаеми места от арменска окупация по време на сражения, траяли 44 дни. Войната приключи с спокойно съглашение с посредничеството на Русия.

Въпреки продължаващите договаряния за спокойно съглашение, през последните месеци напрежението сред двете съседски страни се усили във връзка с Лачинския кулоар - единственият сухопътен маршрут, даващ на Армения достъп до Нагорни Карабах.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР