Аркитектс фор Урбанити разкриха актуални визуализации на завършения, дълго очакван,

...
Аркитектс фор Урбанити разкриха актуални визуализации на завършения, дълго очакван,
Коментари Харесай

Окончателен вариант! Ето как ще изглежда новата библиотека на Варна отвън и отвътре

Аркитектс фор Урбанити разкриха настоящи визуализации на приключения, дълго предстоящ, работен план за новата постройка на Регионална библиотека " П.Р. Славейков " във Варна. Това се случва близо 3 години след извоювания от тях интернационален архитектурен конкурс проведен от Община Варна.

Като един от редките огромни публични планове за последните три деситилетия, новата библиотека следва да приюти богата сбирка от над 860 хиляди издания,  да даде нова среда за културно-масови мероприятия на варненската общност и да се трансформира в една от архитектурните забележителности на града и на Черноморието.


Кметът Иван Портних направи изявление в медийте, че изборът на реализатор и началото на строителството следва да стартират през актуалната година откакто през 2018 постройката получи позволение за градеж.


Носеща името на знатния български стихотворец Пенчо Славейков, Регионалната библиотека води началото си от Варненската книжевна тайфа  основана  1883 и през последните няколко деситилетия изпитваше остра потребност от нова съвременна постройка, която да приюти всичките й отдели, разпръснати в шест обособени здания из града.


Изграждането на нова библиотека, на нова публично значима постройка,  бе един от основните детайли в политическтата стратегия на локалното ръководство през последните няколко години. Главният проектант Виктор Бузев е подчеравал не един път значимостта на плана за града и е декларирал, че е стартиран процесът за обезпечаване на финасиране на строителството от държавния и локален бюджет, както и от други фондове.



Говорим за модерна постройка със модерно съоръжение и най-нови софтуерни въведения- електронен указател на книгите, мултимедиина зона, многофункционални семинарни зали, игрална зона за деца и интензивности за всички възрсти.



Наред със зоните в които се съхраняват книгите, ще има и такива за обществени интензивности и контакти. 
Проектът се характеризира с изчистен, едносъставен дизайн и стъпаловидно протичащ атриум, като голямо градско стълбище, осигуряващо впечатляващо публично пространство в интериора на постройката и директна връзка с равнището на улицата и града.



Както основният проектант Виктор Бузев е споменавал, постройката журито на състезанието е било единомислещо, че постройката си хармонира със заобикалящата я среда, в това число  и със постройката на общината.



Тя прави  препратка към прилежащата монолитна и „ бруталистка “ постройка със своята „ затворена “ фасада от широкоформатни релефни панели от забележим бетон и предстенна облицовка от алуминиева мрежа, контрастиращи внезапно с остъклените фасади на атриума и фоайето, които са „ отворени “ към общественото пространство.


Новата библиотека на Варна ще преодоствя редица публични услуги и интензивности за всички възрастови групи.
Подземен паркинг на три равнища за 300 автомобила, ще е самостоятелно наличен, 24 часа в денонощието, обслужващ огромна част от централана зона на града. Предвидени са 30 места за зареждане на електроавтомили, както и велостоянки за 200 велосипеда.
Партерното равнище обитава основното файе с информация, зона за обслужване на читатели и бистро. Тук са ситуирани и публично наличните изложбена зона, център за образование и семинари с шест независими зали и основна  концертна зала с 200 места.
Същинските библиотечни функционалности на постройката са проведени на горните пет равнища, включващи детски отдел със зона за интерактивно образование и игри, тийнейджърски отдел, този за възрастни, отдел Изкуство и мултимедия, както и Немската и Американска читални.  
Множество самостоятелни и групови читателски места са ситуирани в разнообразни зона на библиотеката, както и  малки амфитеатрални сцени, предоставящи опция за образуване на неофициални мероприятия  и беседи. 


На 4-ти етаж е ситуирана Медиатеката -  зона за прослушване на аудио записи и обзор на мултимедийната сбирка. На пети етаж е главната читалня на бибилотеката, където могат да се преглжедат издания и от депозитния списък, поместен в монолитната задница на постройката. Богато остъклен павилион с кафе и читателски зони е ое проведена на най-горното равнище, предоставящ елементарен достъп до озеленената покривна тераса.
Други присъщи белези на постройката са панорамният асансьор на южната фасада, 24-часова система за връщане на книги, един от най- огромните покриви е екстензивно озеленияване в България, както и потреблението на качествени, новаторски метериали в интериорното пространство.


Надграждането на типчините библиотечни функционалности дава обещание да трансформира Новата библиотека на Варна в кондензатор на публично внимание и среда за обществена акктивност от нов вид. Предстои да бъде оповестена тръжна процедура за реализатор в най-кратък период и строително монтажните работи да стартират още в границите на тази година.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  1  0 пекаря (преди 1 минута) Рейтинг: 992 | Одобрение: 502 Много красива постройка. Дано младите още веднъж посегнат към книгите. ЗАЩО НЕ РЪКОПЛЯСКАТЕ.???. Напиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР