Аржентина на Хавиер Милей няма да се присъедини към блока

...
Аржентина на Хавиер Милей няма да се присъедини към блока
Коментари Харесай

Аржентина на Хавиер Милей няма да се присъедини към БРИКС

Аржентина на Хавиер Милей няма да се причисли към блока на нововъзникващите пазари БРИКС в сходство с предизборното заричане на ултралибералния нов президент, обръщайки курса на предходното лявоцентристко държавно управление. Това удостовери през днешния ден президентството, представено от Франс прес. 

В писмо до бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, както и до други членове на БРИКС (Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка), Хавиер Милей ги е " уведомил, че присъединението на Аржентина към БРИКС в качеството ѝ на пълновръстен член от 1 януари 2024 година не се смята за оправдано " от държавното управление му. 

" Както знаете, външнополитическата линия на държавното управление, на което съм отпред от няколко дни, се разграничава в доста връзки от тази на кабинета на предходния президент ", декларира Милей, който пое властта на 10 декември.

" В този смисъл някои решения, взети от предходната администрация, ще бъдат преразгледани. Сред тях е и основаването на поделение за дейното присъединяване на страната в БРИКС ", отбелязва той в писмото, оповестено от някои медии. 

След края на последната си среща на върха през август в Йоханесбург блокът разгласи, че се уголемява с поканата за участие от 1 януари, отправена към шест нови страни. Освен Аржентина другите страни са Иран, Египет, Етиопия, Саудитска Арабия и ОАЕ.

В предизборната си акция Хавиер Милей уверяваше, че, в случай че бъде определен за президент, страната му няма да се причисли към БРИКС, потвърждавайки, че отхвърля да " предизвиква контракти с комунисти, защото те не съблюдават основите на свободната търговия, свободата и демокрацията ". " Това е геополитика ", акцентира той. 

Външната министърка Диана Мондино неотдавна също удостовери, че Аржентина ще се откаже от присъединението към БРИКС.

Милей в предишното се е изказвал доста остро във връзка с китайския режим и бразилския президент, определяйки го с изключение на всичко останало като " подкупен болшевик ". Въпреки това сред двата тура на изборите и най-много след избирането си той смекчи доста тона и сложи основите на мирни дипломатически връзки с Бразилия и Пекин, които са двата съществени търговски колегата на Аржентина. 

Милей постоянно е твърдял, че гледа на Съединени американски щати и Израел като на своите естествени стратегически съдружници. 

Говорителят на аржентинското президентство изясни през днешния ден, че писмата, изпратени до страните членки на БРИКС, демонстрират, " ние сме в развой на външнополитическа смяна, която оправдава един по-задълбочен разбор от този на предходното държавно управление ", отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР